Слідкуйте за… власною тінню

09.06.2015
Слідкуйте за… власною тінню

Крислатий капелюх, крем і тінь — основний порятунок від сонця. (з сайта colady.ru.)

Лікарі-дерматологи стурбовані: захворювання на рак шкіри зростає з кожним роком. І «винне» в цьому підступне ультрафіолетове опромінювання та людська безпечність. Адже надмірне захоплення засмагою, прагнення мати «красиву шоколадну» шкіру призводить до згубних наслідків. Зловживання сонячним промінням погано позначається на здоров’ї шкіри, очей, імунної системи. На думку експертів, чотири з п’яти випадків захворювання на рак шкіри можна було б попередити, адже шкоду від УФ-випромінювання, за великим рахунком, можна відвернути. Яким чином?

Найкращий захист від сонця — тінь, одяг і капелюх. А на відкриті частини тіла — обличчя, руки — необхідно наносити сонцезахисний крем. І пам’ятати про «часові» застереження: приймати сонячні ванни можна лише зранку до 11-ї (а краще — до 10-ї години) і ввечері — після 17-ї. Майте на увазі, що використання сонцезахисних засобів не може бути підставою для того, аби продовжувати час перебування на сонці.

Виявляйте розсудливість — використовуйте тінь. Намагайтеся заховатися у затінок тоді, коли ультрафіолетове проміння найбільш інтенсивне, але пам’ятайте, що тінь від дерев, парасольок, тентів не гарантує повного захисту від сонця. Існує так зване «правило тіні». Слідкуйте за власною тінню: якщо вона коротка — негайно ховайтеся від сонця.

Сонцезахисний одяг — не менш важливий метод порятунку. Крислатий капелюх забезпечить надійний захист від сонця для очей, вух, обличчя і задньої частини шиї. Сонцезахисні окуляри, які забезпечують захист від УФ-проміння на 100%, значною мірою зменшують шкідливу дію сонця на очі. Щільний просторий одяг, який закриває якомога більшу поверхню тіла, забезпечує додатковий захист від сонця.

Сонцезахисний крем із фактором захисту +15 слід щедро наносити на відкриті зони шкіри через кожні дві години, а також відразу після купання, ігор або вправ на свіжому повітрі.

Лікарі наголошують: засмага — це лише захисна реакція на шкідливий вплив ультрафіолету. У такий спосіб організм ніби одягає захисний комбінезон. «Є люди, народжені в такому «комбінезоні» — темношкірі, які живуть біля екватора. А люди «скандинавського типу» (блакитноокі блондини, рудоволосі) цей комбінезон вдягти не можуть, вони будуть згоряти на сонці, але ніколи не засмагнуть, — застерігає відомий лікар-дерматолог Ольга Богомолець. — Українці переважно належать до людей третього типу шкіри (карооких шатенів), які добре засмагають. Якщо світлооким із сонця потрібно піти о 10-й ранку, то темноокі можуть поніжитись на пляжі максимум до 11-ї, а потім слід ховатися в затінку. Але в будь-якому разі варто збагнути: корисної засмаги не буває».

Іноді кажуть, що в усьому винне «зле сонце». Але це — міф, — переконана лікар. «Злими є не сонце, а люди, які зіпсували екологію так, що озоновий шар став тоншим, а над деякими країнами взагалі утворилися озонові дірки. Тож нині маємо зовсім не той спектр ультрафіолету, який був ще 20 років тому. Ми в Україні теж пожинаємо наслідки бездумного ставлення людства до довкілля. В останні два десятиліття злоякісні захворювання шкіри в структурі онкологічних недуг у всьому світі вийшли на перше місце», — зазначає пані Богомолець.

Найбільш обачними у спілкуванні з сонцем мають бути насамперед жителі південних областей, а також українці Закарпаття — гори ще більше «піднімають» нас до сонця. «Тим, хто планує відпочинок у південних широтах, варто пам’ятати про згубний сонячний фактор. Коли в Туреччині чи Єгипті, розважаючи відпочивальників на пляжі або біля басейну, аніматор починає заохочувати до аеробіки о 12-й дня, не знаю, що може бути безглуздіше, — дивується Ольга Богомолець. — І люди, замість заховатися в цей час у затінку або спланувати сієсту, виходять танцювати під музику і «горять» на сонці. Особливо потерпають діти — їхня шкіра найменше захищена від дії ультрафіолету. Коли я бачу, як малюк — ніжний, як курчатко, бігає під палючим сонцем, стає сумно…»

Дітлахи, за словами дерматологів, потребують особливого захисту. Адже дитячий організм більш чутливий до екологічних загроз, ніж організм дорослого. Вплив сонячного проміння на дітей і підлітків підвищує ризик розвитку в них меланоми і немеланомних ракових захворювань шкіри у майбутньому

«ШВИДКА ДОПОМОГА»

Якщо сталося так, що «спілкування з сонцем» вийшло за розумні межі і вам не вдалося уникнути опіку, запам’ятайте кілька важливих у таких випадках правил:

* Зменшити біль допоможуть холодний душ або ванна. Накладіть на постраждалі місця холодні компреси, кубики льоду.

* Обробіть уражену ділянку шкіри соком алое або іншою речовиною, що охолоджує і знімає запалення. Ефективним є компрес із холодного зеленого чаю. Але в жодному разі не використовуйте для цього олію чи вершкове масло.

* Можна змастити обгоріле місце холодним кефіром, сметаною, нежирним йогуртом. Кисломолочні продукти заспокоюють і пом’якшують шкіру.

* Перевірте, чи немає пухирів. Їх поява сигналізує про те, що шкіра серйозно пошкоджена і можливі ускладнення. Якщо пухирями вкриті великі ділянки шкіри, негайно звертайтеся до лікаря.