Шах і мат печивом

22.07.2015
Шах і мат печивом

Чорна смородина — комора вітамінів. (з соціальної мережі.)

Якщо ви недооцінюєте чорну смородину, то тільки тому, що донині чомусь не смакували ласощів із її ягодами. Не втрачайте часу, щоб відчути надзвичайний аромат і смак, а ще — трохи почерпнути з цього кладязя вітамінів.

Назва «сабле» може трохи відлякувати. Втім за нею — ніжне печиво і безе, між якими — запашний прошарок ягід. Отже, для тіста потрібно: 200 г борошна, 100 г цукру, 60 г масла, 10 г розпушувача, яйце, 100 г горіхів. Безе робитимемо з 2 білків та 100 г цукру. Для начинки достатньо 100-150 г мороженої смородини. Яйце треба збити з цукром на пухку піну. Додати м’яке масло, збити. Борошно з розпушувачем домішати до маси. Всипати горіхи. Розкачати товщиною 0,6-0,8 см, вирізати формочками. Пекти 10 хвилин при температурі 180 градусів. Білки збити з цукром до стійких піків. На кожне печиво намастити трішки білків, викласти по 3-4 ягоди і зверху помістити «шапочку» з білків. Підпекти при температурі 200 градусів 2 хвилини, далі зменшити температуру до 110 і пекти ще 30 хвилин.

Пиріг з чорною смородиною можна спекти швидко. Для приготування тіста беремо 1,5 склянки борошна, 2 столові ложки цукру, 5 столових ложок олії, 6 столових ложок крижаної води, пакетик ванільного цукру, соду на кінчику ножа, щіпку солі. Для начинки беремо склянку чорної смородини, 2-3 столові ложки цукру, столову ложку борошна. Спочатку в миску слід просіяти склянку борошна, додати сіль, цукор, ванільний цукор, воду, олію, перемішати. Додати половину склянки борошна, перемішаного з содою та замісити еластичне тісто. Завернути в плівку і покласти в холодильник на одну годину. В ягоди додати борошно та цукор, перемішати. Духовку включити на 180 градусів, форму змастити олією.

Тісто поділити на дві частини: одну більшу, іншу меншу. Розкачати більшу частину, викласти у форму та зробити бортики. Зверху викласти начинку.

Розкачати меншу частину, накрити пиріг зверху, акуратно защіпнути краї, змастити пиріг олією та посипати цукром, всередині зробити невеличку дірку, щоб виходила пара. Випікати 30-35 хвилин. (Пиріг погано рум’яниться, тому не варто його перетримувати в духовці). Нехай охолоне у формі, тільки після цього його викладаємо на тарілку.

Ще одна цікавинка — пісний брауні з чорною смородиною. Потрібно: 2 склянки борошна, склянка цукру, 4 чайні ложки какао, чайна ложка розпушувача, склянка води, склянка олії, чайна ложка ванільного цукру, склянка смородини. Змішати всі сухі інгредієнти. Додати воду та олію, добре вимішати. Всипати смородину, перемішати. Вилити у форму, застелену пергаментом. Пекти при температурі 180 градусів приблизно півгодини.

І нарешті горіхово-вишневий пісний пиріг. Потрібно по 1,5 склянки вишневого варення і води, по склянці цукру і подрібнених горіхів, 1,5 чайної ложки соди (погашеної оцтом), 3-4 склянки борошна. Змішуємо всі інгредієнти (крім борошна). Поступово додаємо борошно. Тісто за консистенцією має бути як сметана середньої густоти. Випікаємо при температурі 180 градусів 40-45 хвилин. Можна зробити глазур із какао, води і цукру.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>