Дірка вам від яблука

29.07.2015
Дірка вам від яблука

Яблука у будь-якому вигляді корисні. (з сайтів lubov-plus.org.ua, poradumo.pp.ua.)

Розпочинається яблучний сезон. І цим усе сказано. Господинь-трудівниць просто не вигнати з кухні: варять варення, роблять компоти, закручують соки. У кожної — свій рецепт. Утім, часом хочеться оновити асортимент закруток. Хвильку перепочиньте, гляньте, маємо дещо цікавеньке.

Варимо

Чи не найсмачніше і найкрасивіше — варення з кружальцями яблук із брусницею. Воно виходить практично прозорим, ніби рідким медом налите. Потрібно мати кілограм солодких яблук, бажано невеликого розміру; 50 г ягід брусниці; кілограм цукру; склянку води чи трохи більше — все залежить від соковитості основного інгредієнта.

Яблука беремо без дефектів, ретельно миємо й вирізаємо циліндр серцевини спеціальним або звичайним ножем по колу. Нарізаємо підготовлені яблука тонкими кружальцями. Засипаємо цукром і залишаємо на добу, для того щоб яблука пустили сік. Через добу цукор підтане. Додаємо води, щоб усі яблука були занурені у рідину. Ставимо яблучні кружальця на вогонь і доводимо до кипіння (але не кип’ятимо). Відставляємо на 6-8 годин, щоб кружальця увібрали сироп. Потім ще 2-4 рази так само ставимо майбутнє варення на вогонь, знімаємо і витримуємо. Насамкінець додаємо промиту брусницю і варимо до готовності, 15-20 хвилин після закипання на малому вогні. Розливаємо гарячим і закручуємо.

Для варення з антонівки беремо кілограм яблук цього сорту, 800 г цукру (600 г — засипати сирі яблука, 200 г — для другого варіння), кориця — за смаком. Яблука помити і обсушити. Порізати скибочками. Засипати цукром (600 г) і залишити на ніч, щоб вони пустили сік. Потім довести до кипіння і варити 5 хвилин. Залишити настоюватися на 4-8 годин. Додати цукор, що залишився, і повторити процедуру ще двічі — довести до кипіння і настоювати 4 години. Доварити до готовності, додати корицю. Готове варення розкласти гарячим у банки, закрутити.

Мочимо

Здається, трохи менше мороки і точно більше користі — готувати і їсти мочені яблука. Для цієї справи потрібно: яблука — 1 кг; листя чорної смородини і вишні — по 8-10 штук; вода — 1,5 літра; сіль — 1,5 чайної ложки; мед — 4 столові ложки (приблизно 100 г); зерна гірчиці — 0,5 чайної ложки; гвоздика — 5 штук; кориця — 0,5 чайної ложки. Відібрати зрілі яблука без пошкоджень. Помити. Підготовлені плоди вкласти в емальовану каструлю якомога щільніше, хвостиками догори. Листя чорної смородини та вишні вимити і перекласти ним яблука в каструлі.

Для заливки поставити воду на вогонь, додати в неї сіль, мед, гвоздику і корицю. Довести заливку до кипіння, зняти піну, що утворюється (від меду), вимкнути вогонь. Нехай охолоджується хвилин 15, а потім залити яблука. Для того щоб мочені яблука вийшли смачними, треба заливкою покрити їх повністю.

Накрити яблука тарілкою, без вантажу. (Зрештою, яблука постійно мають перебувати під заливкою і не спливати). Залишити на три дні при кімнатній температурі, щоб яблука трохи побродили, а потім винести в холодне місце. Через 1,5 — 2 місяці мочені яблука будуть готові.

Для спраглих

Щедрий урожай дає змогу припасти натурального яблучного напою. Подаємо рецепт для тих, у кого вдома немає соковижималки чи соковарки. Виходить щось середнє між компотом і соком. На смак — напій подібний до соку, який продає відомий вітчизняний виробник, де в рекламі красується їжачок з яблучком.

На шість 3-літрових банок (вийде приблизно 18-20 л напою) беремо 4-5 відер яблук, цукор до смаку, лимонну кислоту також варто додавати на смак, якщо яблука солодкі. Сорт теж не має особливого значення. Втім, від базової сировини залежати смак та аромат напою.

Яблука помити та розрізати на 4-6 частин (залежно від розміру) — зі шкірками, серцевинками та насінням матимемо близько 40-літрову ємність з яблуками. (Зі збираними яблуками потрудитися доведеться більше — треба буде повирізати забиті, підгнилі або пошкоджені хробаками місця). У 20-літровій каструлі кип’ятимо воду. (Потрібно, щоб вода добре кипіла). Знімаємо з вогню і заливаємо яблука окропом. Накриваємо щільно кришкою. Закутуємо у ковдру та залишаємо на ніч настоюватися.

На другий день проціджуємо вміст каструлі через марлю. (Потрібно мати навіть не одного, а двох міцних помічників, щоб допомогли підняти 40-літрову ємність, швидко впоралися з завданням).Додаємо цукор за смаком. Ставимо рідину на вогонь, трішки підігріваємо, щоб цукор повністю розчинився. Кип’ятити не потрібно. Можна також додати трохи лимонної кислоти, якщо яблука солодкі. Розливаємо напій у заздалегідь підготовлені банки. Стерилізуємо і закручуємо.

До речі, можна зробити яблучно-морквяний напій. Яблука нарізати та настояти як і в попередньому рецепті. Окремо приготувати морквяний складник. Для цього відро моркви миємо, чистимо від шкірки, пропускаємо через соковижималку. Морквяний сік додаємо в кожну банку яблучного напою (приблизно виходить по 400 мл морквяного соку і решта — яблучний складник). Так само стерилізуємо.

Хай буде смачно у будь-яку пору року!

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Десерт задоволення і користі

Побалуйте себе і рідних корисними ласощами — яблуками, запеченими з сиром і чорносливом. Потрібно: 150 г вершкового сиру, 4 яблука, 100 г чорносливу, яйце, 1-2 столові ложки цукру.

Спочатку запарюємо в гарячій воді на 10-15 хвилин чорнослив. Ріжемо невеликими шматочками. Сир змішуємо з цукром і яйцем. Додаємо до сиру чорнослив і ретельно перемішуємо. Яблука миємо і вирізаємо серцевину. «Фаршируємо» сиром із чорносливом.

Запікаємо приблизно 20 хвилин при температурі 180 градусів. Сідаємо до столу, згадуючи слова: «Не може бути, що немає щастя на Землі».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>