Роздоріжжя для гривні

02.09.2015
Роздоріжжя для гривні

Прямо по курсу? (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Курс гривні знову стрибнув донизу. Українці, які вже звикли до певної стабільності національної валюти, у перший день осені отримали прикре розчарування: Національний банк різко знизив курс гривні — одразу на 62 копійки. Станом на вчорашній день офіційний курс нацвалюти становив 21,8 гривні за долар. Одразу ж відреагували обмінники, збільшуючи і курс, і маржу.
Неприємних ноток додали і вчорашні торги на міжбанківському ринку — наша валюта опустилася до 22,4 гривнi за долар. Проте експерти закликають не панікувати і стверджують: найгірші часи для нашої рідної національної валюти вже позаду.

Резерви зростають, на ринку спокійно

На закритті торгів у понеділок гривня продовжувала падати. Останній її показник — 22,2 гривнi за долар. Але вже наступного дня, тобто вчора, за один «вічнозелений» давали вже 22,4 гривнi. Експерти нині розходяться у прогнозах, якою ж буде нова глибина падіння нашої валюти. Якщо таке падіння взагалі буде.

Наприкінці серпня, коли гривню почало злегка лихоманити, голова НБУ Валерія Гонтарєва запевнила: нічого страшного, все буде добре. Ця заява напружила більшість українців, які вже звикли до цієї дивної тенденції: Гонтарєва завжди обіцяє спокій перед грозою. Стабільність гривні Гонтарєва пояснює зростанням золотовалютних резервів НБУ. За її словами, 12 млрд. доларів, які має регулятор, це цілком достатня сума. Не варто забувати і про черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду, який має надійти найближчим часом. А реструктуризація боргу має тільки прискорити надходження грошей.

Самі банкіри цього разу з очільницею регулятора назагал погоджуються. «Жодних девальваційних процесів, які відбувалися, скажімо, на початку року, вже не буде», — каже директор казначейства банку «Кредит-Дніпро» Олег Курінний. Міцності нашій валюті додає реструктуризація українського державного боргу, а також тенденція на валютному ринку: у липні українці продали доларiв на 135 млн. більше, ніж купили. Щоправда, ця цифра не враховує «чорний ринок».

На відміну від наших сусідів, на курс української гривні не так суттєво впливає сировинний фактор. «Тиск сировинних ринків, безумовно, існує. Проте, на відміну від тенге чи інших валют, Україна вже пройшла етап серйозної девальвації, і нині багато країн її наздоганяють. Якщо ми і надалі рухатимемося за програмою, яку самі для себе намітили, то я серйозних підстав для девальвації нашої валюти не бачу», — каже заступник міністра фінансів Ігор Уманський.

«Я не вірю, що курс досягне 30, 40, 50 гривень за долар, — каже керівник проекту «Успішна країна» Андрій Блінов. — Реалістичним є поміркований сценарій: 25-26 гривень за долар». Не вірить у вихід курсу української валюти за межі 23-24 гривень і керівник інформаційно-аналітичного центру «Форекс Клуб в Україні» Микола Івченко.

Серед загроз — «Нафтогаз» і сировинні ринки

Утiм не всі аналітики погоджуються із твердженням голови НБУ Валерії Гонтарєвої, що 12 млрд. доларів — це достатній рівень золотовалютних запасів. Так, керівник казначейства банку «ВТБ» Станіслав Верхградський вважає цей чинник, як і конфлікт на сході країни, а також обмежений доступ до міжнародних ринків капіталу, факторами ризику для української національної валюти.

Падіння цін на сировину, що відбувається нині на світових ринках, має для нас як позитивний, так і негативний вплив. Адже, з одного боку, ми купуємо енергоносії: газ, вугілля, а періодично і електроенергію. А з другого боку, Україна сама експортує чимало сировини: залізну руду, чорні метали, зерно. Тому, на думку Андрія Блінова, доля гривні залежатиме у тому числі від динаміки світових цін на нашу експортну продукцію.

Потужно тисне на український валютний ринок НАК «Нафтогаз України», особливо в осінньо-весняний період. Компанії-імпортеру потрібна валюта для розрахунків за паливо. Головним чином саме зараз, коли уряд мусить активізуватися і прискорити наповнення наших газових сховищ. «Якщо «Нафтогаз» знайде кошти для розрахунків за газ — переважно це будуть донорські кошти — то курс до кінця року протримається на нинішньому рівні. Якщо ж не знайде і почне скуповувати долари на ринку, то гривня продовжить своє падіння», — каже експерт Олександр Охріменко.

Погано впливає на гривню і початок ділового сезону, який традиційно стартує з перших днів осені. Адже угоди укладаються переважно у вільно конвертованих валютах. Також у будь-який момент на розвиток економіки можуть вкрай негативно вплинути події на Донбасі. А це додатковий штрих до нашої нестабільності.

А ТИМ ЧАСОМ...

Банки — для теплих квартир

За державною програмою з енергоефективності банки вже видали кредитів на загальну суму 389,5 млн. гривень. «Кількість кредитів сягає 23,107 тис.», — повідомляє прес-служба Держенергоефективності. Робота, до якої долучилися фінансові структури держави, стартувала на початку серпня нинішнього року, коли Кабінет Міністрів затвердив можливість компенсації субсидіантам 70% кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали.

БАНКІВСЬКА СФЕРА

Мінус ще два...

Національний банк України не відступає від своєї традиції — і днями ліквідував ще дві фінустанови: «Український професійний банк» та «Банк Національний кредит». «Після віднесення ПАТ «УПБ» та ПАТ «Банк Національний кредит» до категорії проблемних продовжувалося погіршення їх фінансового стану, наслідком чого стало невиконання банками своїх зобов’язань перед вкладниками та кредиторами цих банків», — заявила директор Департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова. Так, «Національний кредит» не зміг провести розрахункові операції клієнтів майже на 50 млн. гривень, а у «Національний кредит» тимчасову адміністрацію ввели ще 8 червня.

У ПІВНІЧНОГО СУСІДА

Валюта з присмаком нафти

Негаразди з національною валютою відчуває і наш сусід-агресор — Російська Федерація. Так, учора за один долар давали вже 65,48 рубля. Цікаво, що курс російської нацвалюти точно копіює всі коливання на світових ринках головного російського багатства — сирої нафти. Кореляція між двома активами досягла 82%, і у вересні нафта залишиться головним чинником впливу на рубль, вважають експерти. Так, у серпні російська валюта ослабла на 8,1%, а ціни на нафту марки Brent знизилися на 6,4%. На думку головного економіста ING по Росії Дмитра Польового, нафта тепер стала «головним чинником впливу» для рубля, який, iмовірно, залишиться тісно прив’язаним до цін на енергоносії. Відтак у вересні рубль продовжить падіння.

Експерти вважають, що ціна на нафту залишиться низькою в довгостроковій перспективі, а головний економіст ФГ БКС Володимир Тихомиров припустив, що Brent незабаром впаде нижче 40 доларів за барель, а рубль — нижче 80 рублів за долар. Російська влада також допускає негативний розвиток ситуації. За даними газети «Ведомости», Мінекономрозвитку заклало в консервативний варіант оновленого макроекономічного прогнозу курс долара протягом наступних трьох років вище 75 рублів.