Планове знеструмлення

20.10.2015
Планове знеструмлення

Майже місяць триває акція з недопущення вантажного транспорту з материкової України до Криму. У Меджлісі кримськотатарського народу продовольчу блокаду півострова назвали першим кроком до його деокупації. А наступним може стати — енергетична.

Минулого тижня подача енергії на півострів була частково припинена через навмисну поломку бетонної опори на магістралі Мелітополь—Джанкой. Це викликало бурю обурення з боку самопроголошеної влади Криму, але ситуація швидко вирішилася і подачу електрики було відновлено. Проте активісти подали електронну петицію з вимогою припинити подачу електроенергії на тимчасово окуповану територію. Наразі вона набрала необхідні 25 тисяч підписів. «Крим — окупований. Нахабно і віроломно. Шляхом брехні і зради кремлівські маріонетки захопили владу там. Вони нав’язали жителям півострова, що Україна всі ці роки була для них не Батьківщиною, а вантажем, який тягнув їх униз і не давав нормально жити. І багато людей повірили, що вони проживуть краще без України. Брехня може бути якою завгодно, але правда одна: без України Криму не прожити. І якщо всі кримчани це зрозуміють, з’явиться надія на якнайшвидше повернення півострова під контроль нашої держави», — йдеться у тексті звернення.Тепер протягом трьох днів петиція повинна надійти на розгляд до Президента. У Петра Порошенка буде 10 робочих днів, щоб дати відповідь.

«Уцілому петиції мають обмежений вплив, бо це тільки ініціативи до дій. До них можна дослухатися, а можна не дослухатися. Петиції не мають автоматично породжувати дії, вони просто привертають увагу до проблемних моментів, — коментує «УМ» український політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Горань. — Питання енергетичної блокади Криму потребує визначення суто зi стратегічних пріоритетів і незалежно від петиції. Блокування може стати інструментом тиску на Росію. Але потрібно пам’ятати, що і Росія може використати проти нас тиск. До нас із Росії йде постачання газу, енергетики. Тому перш ніж прийняти відповідне рішення, потрібно зважити всі «за» і «проти»».

Самостійно Крим не зможе забезпечувати себе електрикою, оскільки Україна забезпечує близько 80% потреб півострова. Віце-прем’єр уряду Криму Руслан Бальбек заявляє, що проблема залежності півострова від «української» електроенергії є одним із пріоритетних завдань кримського керівництва і буде вирішена до літа наступного року. За його словами, вже з грудня півострів почне отримувати з материкової частини Росії близько 300-400 мегават електроенергії. У Росії переконані, що до кінця 2016 р. введуть в експлуатацію газопровід Кубань—Крим і цим самим знизять енергозалежність півострова від України.