Приборкання «УКРОПу»

03.11.2015
Приборкання «УКРОПу»

Учора приміщення Новозаводського районного суду Чернігова перебувало під посиленою охороною, тут визначали міру запобіжного заходу для Геннадія Корбана.

«Такого навіть при Януковичу не було»

Минулих вихідних у Дніпропетровську сталися бурхливі події, які сколихнули всю Україну. Гучне суботнє затримання недавнього заступника голови місцевої облдержадміністрації, а нині — лідера політичної партії «Всеукраїнське об’єднання патріотів — УКРОП» Геннадія Корбана справді стало видовищем, дотепер небаченим.Та й саме взяття під білі ручки недавнього кандидата ще й на посаду мера Києва явно скидалося на гру без правил. Як розповів адвокат Корбана Євген Пашко, про те, що в будинку їхнього клієнта проводиться обшук, він дізнався з інтернету і відразу туди виїхав. Але захисника не пустили навіть на поріг. А сам будинок був оточений озброєними людьми, які відмовлялися себе називати.

«Корбана затримали на моїх очах без пояснення причин і без єдиного документа. До нього прийшли додому і почали ламати двері. Коли я підійшов (він живе по сусідству) і запитав, що відбувається, мені повідомили, що тут шукають злочинця, який, за їхніми даними, перебуває в цьому будинку. Вони зламали двері, схопили Корбана на порозі і повезли невідомо куди», — розповів в ефірі телеканалу «112 Україна» народний депутат України, один із лідерів «УКРОПу» і кандидат у міські голови Дніпропетровська Борис Філатов.

За свідченням нардепа, затримання проводили бійці «Альфи» і двоє слідчих Генеральної прокуратури України.

«Усе місто набите «глушилками», весь час падає зв’язок, на кожному перехресті — «Фольксваген» з озброєними людьми і затемненими вікнами. Такого навіть при Януковичі і не було. Обшукують волонтерів — це вже занадто. Наступним кроком вони, мабуть, почнуть розстрілювати наших партійців», — обурюється Борис Філатов.

Однак прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко під час спільного брифінгу ГПУ і СБУ заявив, що низка нардепів і партійців навмисно брехали щодо процесу затримання лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана. «Наша широкомасштабна операція Служби безпеки України і Генеральної прокуратури і досі триває. Нам заважають проводити слідчі дії. На нас намагаються тиснути. Вчора окремі засоби масової інформації почали дезінформувати наше суспільство, подавати неправду, пробували дискредитувати Генеральну прокуратуру та СБУ що начебто з нашого боку є порушення кримінально-процесуального кодексу та прав окремих громадян, яких у нас підозрюють в організації злочинного угруповання», — розповів Владислав Куценко.

На підтвердження сказаного на брифінгу було продемонстровано відео, на якому слідчі особисто представилися Філатову і показали йому свої посвідчення.

Також Владислав Куценко заперечив інформацію про те, що обшукуються винятково представники партії «УКРОП». «Також було проведено кілька обшуків у працівників правоохоронних органів, у тому числі й тих, що обіймають достатньо високі посади, щодо яких також до нас надійшла інформація про їх участь у діяльності цієї злочинної зграї. Вони покривали їх, вони допомагали їм», — сказав прокурор.

А у відкритому доступі в мережі інтернет з’явилася і офіційна правова підстава (чи одна з них?) вищезазначених обшуків. Це — ухвала слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова О. Ф. Подалюки від 29 жовтня 2015 року, у якій ідеться і про те, що ж інкримінується у рамках кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 289, ст. 349 Кримінального кодексу України. У цьому переліку — захоплення та незаконне утримання у приміщенні Дніпропетровської облдержадміністрації голови Держземагентства України Сергія Рудика, якого змушували призначити на посаду начальника головного управління цієї структури у Дніпропетровській області Гугніну О. О., захоплення начальника Департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської області Величка О. В., якого в подальшому тримали як заручника. А ще — упродовж 2014—2015 років службові та посадові особи благодійної організації «Фонд оборони країни» створили на території Дніпропетровської області низку суб’єктів господарської діяльності, на рахунки яких надійшло понад 17 млн. грн. від цього Фонду нібито як оплата за товари та послуги, які фактично не поставлялися і не надавалися.

Тільки осіб, прізвища яких уже встановлено, у цьому кримінальному провадженні може бути притягнуто до відповідальності понад 20 (!).

Політичний підтекст

Водночас із гучними подробицями затримання Геннадія Корбана почав активно розігруватися і політичний підтекст, який фактично одностайно побачили у цих подіях лідери всіх партій демократичного спрямування, що поспішили зробити з цього приводу відповідні заяви.

Такої ж думки дотримуються і провідні політологи.«Порошенко боїться сильного Дніпропетровська. Йому потрібен покірний Дніпропетровськ. Тому Президент не зацікавлений в економічному, соціальному, громадянському і гуманітарному розвитку цього міста. Адже набагато простіше управляти бідними і голодними людьми», — вважає політолог Віктор Фесев, який у подібній своїй переконаності не один.

Ще раніше Петру Порошенку активно закидали те, що він віддає Дніпропетровщину на відкуп Опозиційному блоку, посталому з колишньої Партії регіонів. Результати недавніх виборів місцевих рад і міських голів засвідчили, що вони для втілення в життя такого плану навряд чи є втішними. У Дніпропетровській міській раді Опозиційний блок, за поки що неофіційними підрахунками, хоч і матиме більшість депутатських мандатів серед інших політичних сил, але зовсім не вражаючу — 30,54 відсотка, коли в спину дихає «УКРОП» (25,02%). А решта політичних сил, які теж потрапляють у раду, за жодних обставин не ввійдуть до коаліції з опозиціонерами. Приблизно така ж картина і в обласній раді.

Висуванці Опозиційного блоку вже обрані мерами трьох невеликих міст Дніпропетровщини — Першотравенська, Марганця та П’ятихаток. Навряд чи викликає сумнів, що в другому турі переможе в Кривому Розі батько одного з лідерів опозиціонерів екс-віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула Юрій Вілкул, 45,13 відсотка голосів за якого у першому турі є цілком надійним запасом міцності у порівнянні з опонентом, маловідомим висуванцем «Самопомочі» Юрієм Милобогом, який набрав лише 10,69%.

Отож на такому тлі справді найшла коса на камінь у двох ключових містах області — Павлограді і самому Дніпропетровську, де у другому турі за посади мерів змагатимуться, так би мовити, яскраво виражені представники Опозиційного блоку і «УКРОПу».

Особливо несподівана ситуація склалася у місті гірників. Адже тамтешні вугільні підприємства вже досить давно контролюються донецьким олігархом Рінатом Ахметовим. І хоч представник Опозиційного блоку, колишній «батьківщинівець» Анатолій Вершина вийшов до другого туру виборів мера з доволі солідним відривом — 36% голосів виборців проти 24% в опонента, 25-річного Євгена Терехова, члена політради «УКРОПу», відомого ще як Титановий Джексон (адже був важко поранений під час бойових дій на Донбасі і повернувся до життя завдяки професіоналізму медиків), існує думка, що нинішній лідер перегонів уже досяг тієї планки, яку не спроможний надалі підняти.

Коли ж результати першого туру голосування у Павлограді стали очевидними, багатьох шокував своєю заявою голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, який повідомив, що другого туру виборів мера у місті гірників не буде, оскільки там мешкає менше 90 тисяч жителів. На ЦВК після цього відразу посипалися звинувачення у грі «на руку Ахметову». І справді, виявилося, що мешканців у Павлограді нараховується 92 тисячі. Зрештою, намагання ЦВК не допустити другого туру виборів мера у Павлограді засудив і Президент України Петро Порошенко. Дніпропетровський Апеляційний адміністративний суд за поданням Євгена Терехова визнав законність другого туру виборів міського голови у Павлограді, а Михайло Охендовський після цього повідомив офіційно, що повторне голосування у місті гірників відбудеться обов’язково.

«Я неодноразово попереджував про репресії і зараз укотре запитую: за що був Майдан, за що ми йшли на війну?» — заявив Євген Терехов після затримання Геннадія Корбана і публічно всіх закликав на мітинг проти репресій. І молодий та нічим не заплямований кандидат на посаду міського голови Павлограда після цього, не доводиться навіть сумніватися, набере для себе чимало додаткових балів.

Сам же несподіваний злет Євгена Терехова, який спромігся залишити позаду діючого на день виборів міського голову з багаторічним стажем Івана Метелицю, багато хто пояснює не тільки його героїчною біографією, а й теж обшуками. Тільки обшуками не за ухвалою слідчого судді з Чернігова, а безпосередньо в Павлограді. На початку жовтня така доля спіткала десятки місцевих активістів «Правого сектору» і «Самооборони», лідерів яких Ярослава Тарасенка і Сергія Тищенка, зрештою, було затримано. Переважно молодих людей хапали й обшукували не тільки по їхніх оселях, а і в кафе, парку, на вулицях. Багато павлоградців сприйняли це як небажання влади навести порядок у місті, а сваволю щодо тих, хто цей порядок тримав по-справжньому як добровольці. Тому, мовляв, люди й голосували саме за Терехова, а не за того ж «міцного господарника» Івана Метелицю, як у минулі роки.

Отож красномовне фото Євгена Терехова у компанії з Геннадієм Корбаном та Ігорем Мосійчуком на його сторінці у «Фейсбуці», як кажуть у таких випадках, говорить саме за себе.

А в Дніпропетровську, як неважко передбачити, ситуація загостриться до краю. Адже тут зійдуться у вирішальному двобої за посаду міського голові ключові фігури в «УКРОПі» та Опозиційному блоці Борис Філатов та Олександр Вілкул. А тому, незважаючи на те, наскільки обґрунтованим є гучне затримання Геннадія Корбана, це додасть невідомо скільки балів саме Борису Альбертовичу.

Отож, не вдаючись у дискусії щодо доречності затримання Геннадія Корбана і підстав для цього, можна передбачити, що для Павлограда і насамперед Дніпропетровська це стало точкою чіткого розмежування на «своїх» і «чужих», коли за «своїх» змушені будуть піднятися навіть ті, хто до цього їх такими для себе і не вважав. Тим паче, за Терехова і Філатова на такому тлі підіграють іще й патріотичні почуття, неабияк розбурхані гучними подіями минулих вихідних.