Війна війною, а гроші за розкладом

10.11.2015
Війна війною, а гроші за розкладом

Автомайданівка Таїса Гайда і заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко влітку, здавалося, домовилися про вирішення питання з приміщенням...

Рішенням Господарського суду Вінницької області активістів громадської організації «Автомайдан Вінниччини» виселяють із координаційного штабу в центрі міста. Розмови про саме такий розвиток подій навколо претензій щодо несплати за оренду комунального приміщення для вінницьких автомайданівців почали точитись ще влітку, коли співробітники управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області подали позовну заяву про стягнення заборгованості та штрафних санкцій до «Автомайдану Вінниччини».

Позов комунальників Господарський суд Вінницької області задовольнив частково. Зокрема, ухвалив, що договір оренди між управлінням та громадською організацією «Автомайдан Вінниччини» слід розірвати, а приміщення — звільнити. Також автомайданівці мусять сплатити кошти, заборговані за оренду та комунальні послуги. Йдеться про суму близько 90 тисяч гривень.

Активісти та прихильники стали на захист «Автомайдану Вінниччини», який уже рік займається волонтерською діяльністю, координує роботу волонтерів районів, возить «гуманітарку» в зону АТО, сприяє переселенцям тощо. Оскільки волонтерська організація – не прибуткова структура, влітку активісти Автомайдану звертались по допомогу до обласної влади. Тоді з ними зустрілися перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко та депутат обласної ради Сергій Смотрич. Останній запропонував винести питання сплати оренди та щомісячних комунальних послуг на розгляд сесії обласної ради. А облдержадміністрація обіцяла посприяти у вирішенні проблеми з оплатою. Вочевидь, обіцянки залишились на словах.  

«Ми не робили своєю діяльністю якоїсь популяризації, агітації, щоб отримати гранти. Ми робимо те, що мали б робити ОДА, облрада та Вінницька  міська рада, — каже координатор вінницьких автомайданівців Таїса Гайда. — Якщо не буде  в нас необхідності, то ми саморозпустимось. Але, на жаль, зараз знову активізовуються бойові дії на сході. І хлопці приходять за зимовими берцями, теплим одягом тощо. Крім того, ми займаємося відстоюванням прав бійців, котрі повернулись із  фронту. Щодо суми,  яку ми маємо сплатити, то, скажімо, нещодавно передали на фронт 10 автомобілів, що їх оцінили в 50 тисяч гривень кожен. Невже тепер за вимогою виконавчої служби ми маємо забрати два автомобілі з фронту, щоб їх продати і віддати гроші за оренду комунального приміщення?».

Важко збагнути  логіку,  а головне — моральну мотивацію посадовців. Інакше питання з орендою комунального  приміщення вінницькими автомайданівцями, котрі з самого початку бойових дій на сході живуть проблемами бійців, не постало б узагалі, як, скажімо, в Тернополі чи Одесі.

Тим часом підтримати вінничан готові автомайданівці з усієї країни. Про необхідність їхати у Вінницю заявив на своїй сторінці у «Фейсбуці» один із організаторів автомайдану в Києві Олексій Гриценко: «Таїса Гайда багато зробила для армії. Думаю, можна організуватися разом із волонтерами та тими, кому вони допомагали»...