Безплатні руїни

21.01.2016
Безплатні руїни

Відвідувачів у Херсонеському заповіднику ніколи не бракувало. Тепер буде ще більше. (з сайта wikimedia.org.)

З нового року вхід до музею-заповідника «Херсонес Таврійський», що в Севастополі, став безкоштовним. Інформацію про це розміщено на офіційному сайті заповідника. Окупаційна влада Криму пояснює, що таким чином має намір збільшити кількість відвідувачів древньої пам’ятки. А витрати на прийом туристів буде компенсовано з позабюджетних джерел.

Утім за цими нібито добрими намірами окупаційної влади не важко розгледіти й суттєві ризики для заповідника. Річ у тім, що пам’ятка, яка розташована на узбережжі, має чималу лінію диких, але дуже привабливих для відпочивальників пляжів. І якщо раніше плата за вхід стримувала навалу напівоголених любителів старовини, то тепер пляжники потоком хлинуть на херсонеське узбережжя. А разом з ними — сміття та недоїдки (адже пляжі тут належним чином не облаштовані, а прибирання прибережної смуги не входить до функцій працівників заповідника). Відтак є ризик дуже швидко перетворити заповідник у великий смітник.

Ну і, звичайно, «туристи» в трусах та купальниках стануть невід’ємною картинкою на руїнах Херсонесу. Де, нагадаємо, розташовано ще й чимало християнських пам’яток — залишки храмів і базилік, альтанка на місці, де, за переказами, хрестився князь Володимир, і, власне, величний Володимирський собор. Останній був відновлений за часів київського мера Олександра Омельченка коштом української столиці. Втім нова влада загарбаного півострова про це тепер воліє не згадувати...