Постріли в правду

26.01.2016
Постріли в правду

Владислав Штефан.

Події минулої неділі, здавалося б, не віщували ніякої біди для чинного міського голови Кривого Рогу 66-річного Юрія Вілкула, зрощеного Партією регіонів. Заплановане традиційне народне віче на підтримку вільного народного волевиявлення під час призначених Верховною Радою України нових виборів мера на 27 березня 2016 року хоч і відбулося, але, швидше, формально — зібралося всього-на-всього близько ста осіб...

Поріділе віче

З іногородніх до Кривого Рогу цього разу добрався тільки епатажний нардеп від «Самопомочі» Семен Семенченко, який у своєму виступі щиросердно зізнався, що у них немає грошей ані для підвезення людей на віче, ані для поїздок під стіни Верховної Ради в Києві. Отож інтернет не проминув нагоди з цього приводу поглузувати: мовляв, без грошей Корбана «Самопоміч» безсила.

Що справді близько до істини. Адже ще в листопаді 2015 року на народні віче до Кривого Рогу «Самопоміч» привозила учасників автобусами з інших міст — Дніпропетровська, Кіровограда, Дніпродзержинська, Олександрії, Харкова... Та й сам Геннадій Корбан в інтерв’ю зізнавався, що фінансує лідера «Самопомочі» Андрія Садового.

Коли ж у грудні минулого року ситуація різко змінилася у вкрай несприятливий для Геннадія Олеговича бік, пов’язаний із його кримінальним переслідуванням, лави криворізьких мітингувальників кардинально поріділи. Хоча, здавалося, завдяки традиційним народним віче Верховна Рада проголосувала за те, щоб 27 березня 2016 року в Кривому Розі провести нові вибори міського голови. Але своїх підписів під цим законом дотепер не поставили ані спікер українського парламенту Володимир Гройсман, ані Президент Петро Порошенко.

Зрештою, деякі відчайдухи оголосили про безстрокове голодування просто під кабінетом Голови Верховної Ради. Але минулих вихідних і звідси надійшла звістка про те, що Гройсман досяг взаєморозуміння з криворізькими мітингувальниками. Мовляв, спікер наполягає на неможливості підписання закону про нові вибори у Кривому Розі до того, як буде прийнято постанову про визнання недійсними останніх виборів. І саме сьогодні це питання Верховна Рада має розглянути.

Хто стріляв?

А поки перевибори під питанням, нинішня криворізька влада активно заявляє про свої досягнення (про них навіть центральний телеканал «Інтер» регулярно інформує) — і дітей у виховних та навчальних закладах годують, і вулиці від снігу чистять, і навіть тарифи за проїзд у міському громадському пасажирському транспорті знизили до «непристойного»... З 18 січня проїзд у маршрутних автобусах по місту ніде не перевищує 4 гривень, а прокататися у трамваї чи тролейбусі по Кривому Рогу буде дешевше, ніж будь-де в Україні.

Міський голова називає це результатом «складних переговорів з перевізниками». Громадські активісти ж наголошують на тому, що до зниження тарифів спонукало рішення суду, яким визнано неправомірними дії міськвиконкому якраз із підвищення цін на проїзд у громадському транспорті.

При цьому конфлікт перевізників із міською владою має давнє коріння. І пов’язувався він насамперед з компанією-монополістом «ПівнічТранс», протекціонізм щодо якої приписували меру і яка витіснила з ринку транспортних перевезень буквально всіх конкурентів. Активним учасником усіх цих подій був депутат Криворізької міської ради ще минулого скликання Владислав Штефан. Він не боявся навіть тоді, за всевладдя Партії регіонів, різати правду-матінку в очі меру, за що його охрестили «найбільшим подразником вілкулівського спокою».

А після полудня минулої неділі інтернет-ресурси сколихнула звістка про те, що у Владислава Штефана — керівника громадської організації «Спілка громадян Криворіжжя», стріляли, після чого він опинився в реанімації однієї з лікарень Одеси, де цього дня перебував. За словами помічниці громадського активіста Юлії Подвалюк, невідомий очікував Влада біля місця, де той зупинився. У результаті Штефан дістав 5 вогнепальних поранень — у руки, ноги і живіт, а його охоронець — 3.

Нещодавно, 30 вересня минулого року, інцидент стався зі Штефаном на виїзді з Дніпропетровська. Люди в камуфляжі, не представившись, затримали криворізького активіста і відвезли у невідомому напрямку, але згодом відпустили.