Комплектувати перемогу

02.03.2016

Нещодавно у Вінниці підписали меморандум про розширення співпраці між «Укроборонпромом» та машинобудівними заводами області. Йдеться про виготовлення комплектуючих частин до танків та БТРів. Чиновники переконані: з восьми тисяч найменувань різноманітної продукції, необхідної для державного оборонного концерну, підприємства Вінниччини можуть виготовляти половину.

Відомо, що раніше значна частина комплектуючих для військової техніки закуповувалась у Росії. Відтепер Міноборони вимушене шукати й розвивати вітчизняні потужності. Стимулом для місцевих підприємств прозвучали слова генерального директора ДК «Укроборонпром» Романа Романова про те, що концерн як інвестор готовий надавати 80% передоплати тим виробникам, котрі в рамках програми імпортозаміщення візьмуться за випуск комплектуючих для всього спектру техніки, що її випускає «Укроборонпром».

Гендиректору оборонного концерну продемонстрували потужності й можливості декількох підприємств: вінницького агрегатного заводу, авіаційного заводу, 45-го експериментального механічного заводу.

Як зазначив перший заступник голови вінницької ОДА Андрій Гижко, агрегатний завод уже співпрацює з п’ятьма підприємствами «Укроборонпрому».

Наразі підприємства області мають непогану історію роботи на оборонну галузь України. Скажімо, близько двох років тому науково-виробниче об’єднання «Форт», яке виготовляє різного виду озброєння та стрілецьку зброю, отримало кредитні кошти у розмірі 100 млн. грн. під державні гарантії.

Тоді ж масштабний контракт, найбільший за всі роки незалежності (на 26,55 мільйона гривень) з «Укроборонпромом» уклав і вінницький 45-й експериментальний механічний завод на випуск продукції для потреб армії. Це, до речі, стало порятунком для подальшого існування підприємства.

Основним видом його діяльності було виробництво паливозаправників, що виготовляють на базі вітчизняних автомобілів КрАЗ. Залишатися на плаву заводу вдавалося тільки завдяки зарубіжним замовленням. До моменту російської агресії наша держава майже не цікавилася продукцією підприємства.

Зараз завод робить ремонт авто- паливозаправників, автоцистерн та причепцистерн для Збройних сил України. У цехах підприємства проводять капітальний ремонт усіх вузлів автомобілів, а особливо — спецобладнання.

На фронті вже чимало техніки, переукомплектованої та відремонтованої 45-м заводом.

А загалом, за словами першого заступника голови ОДА, до виконання оборонних замовлень можуть бути залучені 34 підприємства області різної форми власності.