Коли поцілунок — загроза…

19.05.2016
Коли поцілунок — загроза…

Аби прикрі висипання на губах докучали не так часто — зміцнюйте імунітет. (з сайта xcook.info.)

Герпес — одне з найпоширеніших вірусних захворювань: за даними медичної статистики, у світі ним інфіковано майже 90% населення. В Україні такої статистики немає, кажуть лікарі. Однак кожен знає, як неприємно виглядає і як дошкуляє самопочуттю болісна «лихоманка» на губах. Ці висипи — один із проявів недуги. Потрапивши в організм, вірус «прописується» в ньому назавжди. Хоча не всі інфіковані здогадуються про таку напасть, адже підхопити вірус — ще не означає захворіти.

Коли він «прокидається»…

Заразитися герпесом легше, ніж змусити його «заснути». Якщо вже так сталося, що вірус оселився в клітинах організму, він не завжди починає відразу атакувати і розмножуватися. Зазвичай після зараження він засинає, саме тому людина не підозрює, що є переносником вірусу. «Прокидається» простий вірус герпесу при певних умовах, основним з яких є зниження імунітету. Результат ураження організму залежить від виду герпесної інфекції, вісім типів якої відомі науці.

Суб’єктом або носієм вірусу, природно, є людина, так само як і об’єктом. Усе, до чого торкається інфікований, потрапляє в потенційно небезпечну зону для абсолютно здорової людини. Прямий контакт через поцілунок, рукостискання, статевий контакт здійснює передачу вірусу і швидке його поширення в новому організмі.

Крім прямого контакту, вірусом можна заразитися через предмети: чашку, зубну щітку, рушник, виделку і ложку, мило. Через предмети вірус передається, навіть якщо перебуває в стадії ремісії і немає явно виражених пошкоджень на шкірі або слизовій оболонці.

Вірус герпесу вражає шкіру, слизову оболонку, очі, внутрішні органи. При тяжкому перебігу інфікування уражається центральна нервова система, що призводить до розвитку менінгіту і навіть енцефаліту.

Уникайте активного сонця і гартуйте імунітет!

Як лікувати недугу? Оскільки повністю позбутися вірусу, якщо ви вже є його носієм, нереально, то лікувати хворобу потрібно в стадії її загострення. Але — після консультації з лікарем. Якщо на губах з’явився герпетичний висип або ж ви відчуваєте, що він ось-ось з’явиться, використовуйте противірусний засіб — п’ятивідсоткову мазь «Ацикловір». В аптеках ці ліки продають під різними назвами («Герпевір», «Зовіракс», «Герпферон»).

Зазвичай лікарі рекомендують наносити препарат на уражену ділянку 5-6 разів на добу, аж доки зникнуть клінічні прояви недуги.

Дехто для боротьби з висипами використовує засоби на основі спирту. Так, вони підсушують ранки, але не здатні пригнічувати розмноження вірусу, тож не мають лікувально-профілактичної дії.

«Проблема в тому, що в майже 50 відсотків хворих інфекція має персистуючий характер. Термін між рецидивами може бути різним. Якщо загострення недуги відбуваються часто, слід пройти імунологічне обстеження, здати аналіз крові на ВІЛ-інфекцію. У разі відповідних показань лікар може призначити курс специфічної антивірусної терапії та лікування для корекції імунітету», — зазначає завідуюча діагностичним відділенням УДСЛ «Охматдит», лікар-інфекціоніст Раїса Мостовенко.

Імунна система — оберіг організму, наголошує лікар. Тож радить уникати будь-яких факторів, які негативно впливають на імунітет. «Ведіть здоровий спосіб життя, збалансовано харчуйтеся натуральною їжею, займайтеся фізичною активністю, загартовуйтеся, — наголошує Раїса Мостовенко. — Важливо мати позитивний погляд на життя, не нервувати через дрібниці».

Також уникайте активного сонця: перегрівшись у спеку, можна отримати рецидив недуги. Користуйтеся сонцезахисними засобами, не забувайте про капелюх і тінь. Робіть усе, аби не «розбудити» вірус. У сплячому стані він не шкідливий.

ВАЖЛИВО!

Будьте уважні: вірус герпесу вражає статеву і репродуктивну системи організму. Якщо ураження стається під час вагітності, вірус може проникнути через плаценту і спричинити викидень або народження недоношеної і навіть мертвої дитини. Можливі й інші патології вагітності і пологів.

При загостренні герпесу статевих органів лікарі радять кілька кроків, які ви можете зробити самостійно, доки не потрапите в кабінет фахівця. Отже:

* прийміть парацетамол або інший знеболювальний засіб;

* прикладіть до ураженого місця холод (наприклад, кубик льоду, загорнений у чисту бавовняну тканину);

* кілька разів на добу робіть ванночки зі слабким сольовим розчином (чайна ложка солі на 0,5 літра води кімнатної температури);

* на цей період забудьте про гарячі ванни та сауну;

* відмічайте для себе час, коли стаються рецидиви, це допоможе вам разом із лікарем з’ясувати причину повернення недуги.

 

ДО РЕЧІ

На час рецидиву вірусу герпесу лікарі радять відмовитися від алкоголю, обмежити солодощі, а також продукти, що сприяють розмноженню вірусів: мигдаль, арахіс, шоколад, кунжут. Збалансуйте дієту: їжте курку, рибу, телятину, пророслу пшеницю і боби, молочні продукти, пивні дріжджі. Обов’язково включіть у раціон продукти, багаті на бета-каротин і цинк: цитрусові, чорну смородину, яблука, банани, абрикоси, солодкий перець.