Дипломатичне прикриття

24.05.2016

Контрабандні цигарки як дипломатичний вантаж намагався вивезти з країни чоловік першого секретаря посольства України у Словаччині Оксани Ліщишин, таке повідомлення учора з’явилося на офіційному сайті голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. «Водій мікроавтобуса «Фольксваген-Транспортер» із дипломатичними номерами (автомобіль належить посольству України у Словаччині) мешканець Києва Сергій Ліщишин, котрий є чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин, намагався вивезти за кордон понад п’ять із половиною тисяч блоків сигарет», — написав очільник прикордонної області. Він також уточнив, що лист посольства, який уможливлював контрабанду, був підписаний дружиною водія.

Голова Закарпатської ОДА розповів, що після виникнення у митників підозр щодо наявності контрабанди Сергій Ліщишин вчинив скандал, погрожував викликом консула. Як уточнив Геннадій Москаль, після отримання дозволу МЗС України на огляд автомобіля митники виявили і вилучили контрабанду і транспортний засіб загальною вартістю понад 880 тисяч гривень.

Спроба контрабанди цигарок сталася 21 травня, коли на пункт пропуску в «зелений коридор» заїхав легковий автомобіль марки «Фольксваген-Транспортер», яким керував громадянин України. «До митного контролю громадянин надав дипломатичний паспорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, лист одного з посольств України, що в автомобілі перевозиться дипломатичний вантаж, який, відповідно до конвенції, не підлягає контролю», — розповіли у ДФС Закарпатської області.

Міністерство закордонних справ підтверджує, що в Закарпатській області був затриманий член родини дипломата, що перевозив контрабандні цигарки. Про це заявив на вчорашньому екстреному брифінгу в Києві заступник міністра закордонних справ, керівник апарату МЗС Вадим Пристайко. Він сказав: «Автомашина затримана, вантаж арештований. Не дипломат, не співробітник посольства був затриманий, а член родини і його приватне авто». Члени родини також, за законом, мають дипломатичні паспорти.

Замміністра акцентував на тому, що МЗС не санкціонувало перевезення цього дипломатичного вантажу. Вадим Пристайко водночас зазначив, що не отримав копію листа про дипвантаж, який затриманий надав прикордонникам. «Якщо лист є і був підписаний, то МЗС не давало права цій родині передавати дипломатичну пошту», — наголосив він. За словами керівника апарату МЗС, в автомобілі було двоє людей, обидва — члени родини українського дипломата. Він побічно підтвердив інформацію про особу співробітника посольства, назвавши його «громадянином Л.».

Міністерство закордонних справ перебуває в діалозі з послом України в Словаччині Олегом Гаваші, з’ясовуючи його роль у «цигарковому скандалі», про це також заявив на екстреному брифінгу в Києві Вадим Пристайко. Він не став коментувати зміст листа про дипломатичний вантаж, за допомогою якого контрабандисти намагалися уникнути митного огляду, пояснивши, що досі не отримав від прикордонників копію цього документа, однак поклав частину відповідальності на посла: «Посол мав бути в курсі всього, що відбувається в його посольстві, якщо не був у курсі, то це окреме питання до посла. Але ще гірше, радикально гірше, якщо він був у курсі. Тоді будемо ставити питання до Президента (про ротацію. — Авт.)». Вадим Пристайко наголосив, що «від вечора суботи» перебуває в контакті з послом Гаваші, але той «стверджує, що він не був у курсі».

Заступник міністра МЗС запевнив, що міністерство не перешкоджатиме розслідуванню. «Наш дипломат так само є громадянином України, як і ви. І так само є відповідальність перед законом. Якщо це (наявність листа, тобто співучасть дипломата у контрабанді. — Авт.) підтвердиться, то ми відкличемо цього дипломата», — заявив він.