Сміття зі Львова до Києва везуть і будуть везти

24.06.2016
Сміття зі Львова до Києва везуть і будуть везти

Грибовицьке сміттєзвалище: ой летіли дикі чайки.

Київ наразі вже прийняв понад 500 тонн твердих побутових відходів зі Львова, додаткове сміття не призведе до негативних наслідків для мешканців столиці, заявляють у комунальному підприємстві «Київкомунсервіс».
 
«Ми погодилися прийняти частину відходів зі Львова — винятково в безпечних для киян межах — до 200 тонн на день, тобто близько 10 машин упродовж дня. Ми маємо запас міцності й не навантажуємо завод на повну потужність, — наголосив директор КП «Київкомунсервіс» Євген Русин. — Завод «Енергія» працює у штатному режимі. А вже на початку серпня там проводитимуть плановий ремонт і модернізацію устаткування, тому в нас домовленість із львівською стороною, що ми співпрацюємо з урахуванням цього терміну». 
 
Варто зазначити, що вивіз сміття до Києва обійдеться бюджету Львова майже у 25 млн. грн. Про це під час прес-конференції повідомив депутат Львівської міської ради, член бюджетної комісії Любомир Босаневич. «Львів щодня продукує приблизно 400 тонн сміття, у Київ планують вивозити 220 тонн. Угоду укладено до серпня», — заявив депутат. Кожному з п’яти перевізників у Львові компенсовуватимуть витрати залежно від відстані, куди ті вивозитимуть сміття.
 
«У нас є п’ять перевізників твердих побутових відходів, які на сьогодні здійснюють перевезення на різні відстані. Це є перевізники, які везуть сміття за 50 км чи 100 км, є такі, що й вивозять за 500 км. Відтак було прийнято рішення про те, що ми будемо відшкодовувати з міського бюджету додаткову вартість саме на перевезення і, відповідно, на захоронення», — зазначила Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики ЛМР.
 
Як пояснила чиновниця, вартість захоронення сміття обраховуватимуть за фактом: «На нашому ЛКП «Збиранка», яке працювало у Грибовичах, захоронення тонни сміття коштувало 73 гривні. Відповідно, на інших полігонах в області та за її межами ця вартість є значно вищою, тому ми будемо відшкодовувати за фактом, а це близько 150 гривень».
 
Необхідність вивозити сміття до Києва не позначиться на платіжках львів’ян. У цьому запевняє міська влада.
 
«Ми не збираємось для мешканців жодним чином змінювати тариф. На кінець місяця побачимо кінцеві рахунки і це буде компенсовано коштами місцевого бюджету, але це не надвеликі суми», — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.
 
Окрім Києва, сміття вивозять ще на п’ять звалищ у Львівській області. На які саме, чиновники не уточнюють.
 
Днями львівський міський голова Андрій Садовий повідомив про досягнуті з Києвом домовленості щодо вивезення у столицю близько третини ТПВ.
Львів змушений вивозити сміття до Києва, оскільки місту «блокують вивіз сміття на полігони у Львівській та сусідніх областях».
 
«Проблема зі сміттям у Львові не вирішується. Багато говорять про це, а рішення немає. Садовий зараз просто скаче на граблях і чекає, хто б його виручив і допоміг, — про це у «Фейсбуці» пише екс-депутат, екс-голова бюджетної комісії ЛМР попереднього скликання Яромир Самагальський. — Складати руці перед камерами і вдавати із себе ображену дитину — це не вихід для міського голови, тим більше якщо в тебе є загальнодержавні амбіції».
 
Нагадаємо, внаслідок сміттєвого зсуву на міському звалищі 30 травня поточного року загинули четверо осіб — три пожежники та еколог ЛКП «Збиранка», тіло якого досі не знайдено. Перед обвалом на звалищі сталася пожежа. На даний час звалище не функціонує, там проводять пошуки еколога й засипають територію землею.