Щоб не братися за вила

01.07.2016
Обухівщина Київської областi останніми роками тільки й була на слуху, «прославляючись» скандалами, пов’язаними із земельними махінаціями. Але тепер ось приємно вразила Обухівська районна рада.
 
За ініціативи депутата Обухівської райради Анатолія Шафаренка, який попросив колег звернутися до можновладців iз вимогою не допустити падіння рівня життя населення у зв’язку з підвищенням ціни на газ, депутати вирішили підтримати ініціатора й прийняли відповідне рішення. Тож застережний «глас народу», мабуть, уже «почули» Голова ВР Андрій Парубій, голова Київської облради Ганна Старикова та голова Київської облдержадміністрації Максим Мельничук. У тексті-зверненні, зокрема, сказано: «З 1 травня Кабмін України зробив ціну на газ однаковою для всіх українців — як заможних, так і для бідних — 6879 гривень за тисячу кубометрів. Тобто він майже вдвічі підняв ціну для незаможних верств населення.
 
Ця ціна на газ економічно не обґрунтована й не прозора, оскiльки практично ніхто не пояснив нам, споживачам, звідки ця ціна взялася. Враховуючи, що в нашій країні видобуток українського газу складає, за різними оцінками, 17—19 млрд. кубометрів, цього повинно вистачити для потреб населення. Однак уряд пропонує людям придбати блакитне паливо за ціною, яка в 4,3 раза вища, аніж реальна вартість українського газу. Собівартість українського з плановим прибутком складає 499 гривень, утім протягом 2015 року НАК «Нафтогаз» закуповував у «Укргазвидобування» газ за ціною 1590 гривень, з якої 1091 гривня — це необґрунтована нічим рента на газ, поставлена А. Яценюком. І сьогодні новообраний Прем’єр-міністр України продовжує втілювати в життя корупційні схеми попередників».
 
Якщо сильні світу цього не дослухаються до тих, кому мають служити, то, вочевидь, доведеться селянам згадати пораду віце-прем’єр-міністра України пана Павла Розенка й таки опалювати свою оселю хмизом та кізяками... Хоча є й інший, радикальніший та звичніший для українців спосіб, аби їх почули, — взятися за вила!..