На Львівщині і Закарпатті городина пішла за водою

01.07.2016
На Львівщині і Закарпатті городина пішла за водою

Закарпатські села змиває.

Закарпаття знову опинилося в епіцентрі негоди. Цього разу місячна норма опадів випала над двома селами Виноградівського району — Великі Ком’яти та Онок лише за дві години. Цього вистачило, щоб річки вийшли з берегів і вода вирувала на вулицях. На своєму шляху вона зносила все — навіть автомобілі.
 
У людей знищено городину, свійську птицю, а в криницях забруднено воду. Марія Олексюк каже, що марно намагалася зупинити потік води до своєї хати мішками з піском. Їх просто знесло потоком. Ще одна проблема — брак питної води. Бо в криниці потрапили дощові води. 
 
Рятувальники та селяни майже добу розчищали села від сміття та відкачували воду. Нині в сільраді створили спеціальну комісію, яка почала складати акти про заподіяні збитки. «Протягом трьох днів акти передамо в адміністрацію. Буде підраховано збитки і побачимо картину, зможе держава виділити допомогу чи ні», — розповіла Великом’ятський сільський голова Сніжана Попович. 
Лише за тиждень Закарпаття вже втретє потерпає від негоди. До цього був великий град та селеві потоки. З обласного бюджету на ліквідацію наслідків негоди вже виділяли півтора мільйона гривень.
Негода накоїла лиха і на Львівщині. Внаслідок проходження на території Жидачівського району грозового фронту без електропостачання залишилось 9 населених пунктів. 
 
Синоптики прогнозують дощ та грози й у вихідні, тож розслабитися деяким регіонам не вийде. Температура коливатиметься від 19 до 26 градусів зі знаком «+». А потім — знову літня спека.