Щорсе, злазь iз коня: ОУН і «Правий сектор» передумали зносити пам'ятник Щорсу

01.07.2016
Щорсе, злазь iз коня: ОУН і «Правий сектор» передумали зносити пам'ятник Щорсу

Пам’ятник більшовицькому діячу в Києві.

У четвер ввечері відзначали у Києві день народження генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Активісти «Добровольчого руху ОУН» і «Правого сектору» поставили собі  за мету демонтувати пам’ятник Миколі Щорсу на бульварі Шевченка, назвавши це  «прямою націозахисною дією».
 
Однак, представник ОУН Микола Кохановський повідомив, що активісти передумали демонтувати пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка.
 
За його словами, вони знайшли взаєморозуміння з міською владою Києва і домовилися про демонтаж монумента до 24 серпня. Київській владі дали термін, щоб перенести пам'ятник Щорсу в музей тоталітарного мистецтва, який поки що лише в задумі. 
 
Нагадаємо, що Микола Щорс родом із Чернігівщини. Його біографія містить чимало темних плям, особливо після революції 1917-го до середини 1918 років. Проте з осені 1918-го достеменно відомо про його «подвиги» в лавах більшовиків проти становлення Української держави. У серпні 1919-го був застрелений у потилицю працівником НКВС, який зінсценував загибель командарма під час бою на Житомирщині. 
 
Згідно із законом про декомунізацію, ухваленим ВРУ й підписаним Президентом у травні 2015 року, всі пам’ятки радянського тоталітаризму будуть демонтовані. Щоправда, в березні 2016 року в департаменті містобудування та архітектури КМДА  чомусь заявили, що комуністичні пам’ятники, які представляють художню цінність, зносити не будуть (до їх числа віднесли й пам’ятник Щорсу). Аби врегулювати це питання, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що, відповідно до закону про декомунізацію, такі монументи в будь-якому разі мають бути демонтовані, а обговорюватися може лише місце їх зберігання.
 
У прес-службі «Добровольчого руху ОУН» заявили,  що київська влада на чолі з Кличком не поспішає демонтувати більшовицького ідола Щорса: «Отже, це зробимо ми, і нам потрібна підтримка, щоби відновити історичну справедливість».