Бойовиків удалося посунути вглиб на півтора кілометра

01.07.2016
Бойовиків удалося посунути вглиб на півтора кілометра

На фронті фактично відновилися повномасштабні бойові дії. Підтвердженням цього стали кровопролитні бої у середу, 29 червня. Найгарячіше було на Світлодарській дузі, яка для нас має важливе стратегічне значення — у плані відбиття атак бойовиків і в цілому створення «котла» для частин ЗСУ на цьому напрямку (про що неодноразово заявляли представники російсько-терористичної армії). Щодо боїв у цей день із зони АТО надходила суперечлива інформація. 
 
За однією з версій, о 5-й ранку  поблизу населеного пункту Луганське бойовики  пішли в наступ із бронетехнікою. ­Ворог підійшов впритул до наших позицій, ­відтак зав’язався ближній бій. Воїни 54-ї, 25-ї бригад і добровольці «Правого сектору» почали відтісняти ворога. Зрештою бойовиків удалося посунути углиб на півтора кілометра. Українським бійцям навіть вдалося взяти один з опорних пунктів ворога, де було знищено цілий взвод. Один із бойовиків був застрелений після того, як у ближньому бою кинув у бік українських військових гранату. При ньому було знайдено документи, зокрема військовий квиток вояка «ДНР»: чоловік родом із населеного пункту Українськ. 
 
За іншою версією, ще трохи раніше, близько 4:00, дві ротні групи 54-ї окремої механізованої бригади та ротна група 59-ї бригади атакували позиції супротивника в «сірій зоні» Світлодарської дуги відразу на трьох напрямках, провівши розвідку боєм. У якості штурмового загону та розвідки виступали загони «Правого сектору». Адже дуга для супротивника ще й ключ для стратегічних шляхів на Бахмут, Слов’янськ та Лисичанськ. Крім того, не можна забувати і про Вуглегірську ТЕЦ.
 
За короткий час удалося збити блокпост супротивника на напрямку Нижня Лозова силами 25-го окремого мотопіхотного батальйону (колишня «Київська Русь»). Однак атака на два опорних пункти супротивника (фактично — наші позиції, часів Дебальцівської операції зими 2015 року) захлинулася. Захоплені сепарські позиції близько 12:00 було наказано залишити, адже під шквальним вогнем артилерії утриматися в погано обладнаних окопчиках противника було неможливо. Боєкомплект, знайдений на опорнику «сепарів», було знищено. Серед наших військових — один загиблий і чимала кількість поранених: поки що відомо про десять чоловік. Адже точних даних поки в штабі АТО не повідомляють.
 
Загалом, у середу бойовики на фронті відкривали вогонь 66 разів: 28 — на Донецькому, 21 — на Маріупольському й 17 — на Луганському напрямках, повідомили у прес-центрі штабу АТО. 
 

ДО РЕЧІ

Як «зізнався» днями в Москві міністр оборони Росії Сергій Шойгу, воєнна ескалація РФ лише посилюється. Він не приховував, що до західних кордонів Росії скоро перекинуть регулярні частини РФ: 10 тисяч російських солдатів. Аргументи Шойгу (вважайте, Путіна) — «військово-політична ситуація на західних кордонах Росії залишається нестабільною». Міністр оборони РФ вказав і на «винуватців» цього — Сполучені Штати та інших членів НАТО, бо вони продовжують «збільшувати свій військовий потенціал у сусідніх із Росією країнах», певно, маючи на увазі плани НАТО щодо розміщення нових батальйонів в Естонії, Латвії, Литві та Польщі. Таке рішення в альянсі ухвалили, щоб зменшити в Польщі та країнах Балтії побоювання, пов’язані з анексією Росією Кримського півострова України в 2014 році, а також підтримкою з боку Москви сепаратистів на сході України. Тим часом Кремль вважає ці плани, а також розгортання системи протиракетної оборони в Східній Європі прямими загрозами національній безпеці Росії.