Дух Андерсена: у Львові відкрили виставку "Марципанові історії"

01.07.2016
Дух Андерсена: у Львові відкрили виставку "Марципанові історії"

Унікальні "Марципанові історії" (Фото з "Вконтакте")

Марципан — особливі солодощі, що мають давню історію та неабияку популярність в Італії, Чехії та бага­тьох інших країнах. Цьому солодкому десерту присвячена низка музеїв по всій Європі та сотні легенд та історій. 
 
Вирішили і у Львові започаткувати власну марципанову історію. Лялькарі та письменники, об’єднавшись із кондитерами «Майстерні Марципану», днями розповіли свої легенди й оповідання. Марципан, до слова, любили згадувати у своїх казках Ганс Христіан Андерсен та брати Грімм.
 
«Ця виставка унікальна вже тим, що в її площині відбувається взаємодія трьох стихій мистецтва — література, мистецтво художньої ляльки та арт-фуд», — каже організатор незвичайного експерименту Лана Малкова-Мостова. Майстрині створили ляльки, що розповідають історії марципану, кондитери доповнили експозицію солодкими їстівними шедеврами, а письменники поставили фінальний акорд — цікавими історіями та есе.
 
Серед експонатів — лялькові макаруни, аптекар, монарх зі сходу і ведмедики. Їх створення потребувало просто ювелірної точності. Кожен автор працював у своєму стилі та використовував ті матеріали, які для нього є найзручнішими: пап’є-маше, полімерну глину чи моделін. Свої марципанові історії представили, зокрема, Катерина Кирилова, Олена Цілуйко, Оксана Весна. А доповнили їх цікавими та душевними текстами письменниці, серед яких Ніка Нікалео, Дарія Корній, Галина Вдовиченко. Коротенькі оповідання-«біографії» для кожної ляльки вигадували письменниці з Львівського жіночого літературного клубу. 
 
Диво-виставка у Львові — до кiнця серпня.