Спека? Порятунок недалеко!

26.07.2016
Спека? Порятунок недалеко!

Вода — порятунок у спеку. Однак обережність не завадить.

«Ох, як це пережити?» — кажемо ми, витираючи рясний піт iз чола. Коли літо щедро і від душі «кочегарить» повітря до позначки «30 і вище», за такого температурного режиму важко не лише працювати, а й подеколи «просто дихати».
 
Аби пережити цей період без шкоди для здоров’я, важливо нагадати собі кілька простих, але важливих правил. 
 
У спеку дуже важливо правильно харчуватися. Лікарі-дієтологи радять у цей час віддавати перевагу рослинній їжі і молочним продуктам, натомість обмежувати кількість м’яса і тваринних жирів. Їсти краще помірно, особливо в середині дня, коли найбільша спека.
 
Зранку в спекотні дні апетит зазвичай поганий, тож не варто і змушувати себе до трапези. А ось випити склянку рідини треба обов’язково, наголошують дієтологи.
 
Тамувати спрагу краще зеленим чаєм, мінеральною водою без газу, а також соками, розвівши їх прохолодною кип’яченою водою. Добре освіжає квас, вода з медом і лимоном. Дуже корисні в спекотні дні кисломолочні продукти — кефір, йогурт, закваска.
 
У цей час краще не дотримуватися жорстких дієт, наголошують лікарі. Якщо маєте намір схуднути, краще просто поміняти склад їжі, віддавши перевагу низькокалорійним стравам. Раз чи двічі на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні — фруктово-ягідні, овочеві, сирково-кефірні. 
 
Гінекологи застерігають від синтетичної білизни: у спеку вона може завдати прикрощів жінкам, зокрема призвести до загострення хронічних запальних процесів, молочниці. Від занять спортом на вулиці в цей час краще відмовитись — фізичні навантаження можуть призвести до обезводнення організму.
 
Літня спека посилює навантаження на організм. Висока температура повітря викликає посилене потовиділення, серцебиття. Дихання частішає, а організм втрачає воду, вітаміни і мінеральні солі. Зокрема, солі магнію і натрію, які важливі для роботи серцевого м’яза.
 
Тож найбільш небезпечна спека для людей із серцево-судинними захворюваннями. У спекотні дні гірше почуваються гіпертоніки, у хворих з ішемією серця частіше трапляються напади стенокардії. На слабкість нарікають і хворі на вегето-судинну дистонію, гіпотонію.
 
Тож улітку таким пацієнтам лікарі, зокрема, радять уникати будь-яких фізичних навантажень, намагатися не їздити в переповненому громадському транспорті, контролювати артеріальний тиск і не захоплюватися солоною їжею, особливо якщо хворієте на гіпертонію. 
 
Людям із проблемними судинами слід бути також обережними в холодних водоймах. Якщо різниця між температурою води і повітря перевищує 10 градусів, купання може спровокувати напад стенокардії. Не входьте у воду дуже швидко, особливо якщо перед цим розімліли на сонці. Перед купанням злегка розімніть тіло і виконайте кілька нескладних вправ. А з води виходьте ще до того, як почнете ловити дрижаки.