Вагони з Росії з боєприпасами прибули в Іловайськ

28.07.2016
Вагони з Росії з боєприпасами прибули в Іловайськ

Російські окупаційні війська у вівторок удень та в ніч на середу 39 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО, підрахували у штабі. Зниження інтенсивності обстрілів пояснили тим, що у смузі відповідальності 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка), на ділянках відповідальності 11-го окремого ­мотострілецького полку (Макіївка) та 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ працюють представники Спеціальної ­моніторингової місії ОБСЄ.
 
«Для передових підрозділів противника командуванням російських окупаційних військ вводився режим припинення вогню, здійснювались додаткові заходи маскування (приховування) військової техніки», — повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.
 
Проте спокійно в зазначений період було лише на Луганщині. Найбільше продовжували обстрілювати маріупольський напрямок. «Із заборонених Мінськими угодами 120-міліметрових мінометів, а також мінометів калібру 82 мм, гранатометів та стрілецької зброї противник вів вогонь по Красногорівці.
 
Крім цього, з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї ворог обстрілював наші укріплення в Широкиному, Мар’їнці та Новотроїцькому», — повідомив речник АТО Олег Сушинський.
 
На Донеччині гатили по Авдіївці. Бойовики збили там безпілотник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і обстріляли житлові райони. Авдіївська промзона цими днями потерпає від 122-міліметрової артилерії, 120- та 82-міліметрових мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
Під вогонь потрапили позиції українських армійців у Невельському, Зайцевому, шахті «Бутівка», Опитному, Пісках, Новгородському, Новоселівці Другій та Луганському.
Із РФ продовжує надходити матеріальна підтримка для бойо­виків.
 
Днями розвідка зафіксувала прибуття чотирьох залізничних цистерн iз паливно-мастильними матеріалами до станції у Ровеньках; двох вагонів — iз боєприпасами, трьох — із запасними частинами до озброєння та військової техніки до Іловайська.
 
Такі поставки відбуваються регулярно: «З початку липня цього року неконтрольовану ділянку українсько-російського дер­жавного кордону з боку РФ перетнули 19 залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою. З порушенням норм міжнародного права та зобов’язань у галузі контролю за експортом озброєнь Росією було завезено 19 танків Т-72, 3 реактивні системи залпового вогню «Град», двi самохідні артилерійські установки, 11 БТР та БМП», — підрахували в МЗС України. 
Крім цього, до «ДНР» на полігони в районі Єнакієвого і Тореза знову прибули «інструктори» з РФ.
 
«Основна частина «інструкторів» — офіцери-танкісти і мотострілки, — передає Дмитро Тимчук дані групи «Інформаційний спротив». — Водночас серед бойовиків і місцевих мешканців «ДНР» поширюється інформація, що з середини серпня Москва відкличе значну частину «інструкторів» і «кураторів», передавши повноваження командирам і чиновникам iз числа місцевого населення». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У столиці Білорусі обговорили майбутню стратегію Мінського процесу з урегулювання ситуації на сході України. У переговорах узяли участь спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік і координатори робочих груп.
На тлі загострення ситуації на Донбасі Петро Порошенко  провів телефонну розмову з Ангелою Меркель.
 
Співрозмовники домовилися інтенсифікувати роботу в Нормандському та інших форматах, — йдеться у повідомленні прес-служби Президента України. Зокрема, йшлося про узгодження чіткої «дорожньої карти» імплементації Мінських домовленостей, яка повинна включати виконання Росією безпекового компоненту. Порошенко також попросив сприяння у звільненні українських політв’язнів на території Росії та численних українських заручників на окупованій території.