Нафта з Ірану може піти в Євросоюз через українські труби

05.08.2016
Нафта з Ірану може піти в Євросоюз через українські труби

Іран готовий співпрацювати з Україною на будівництві та модернізації підземних сховищ газу і компресорних станцій, щоб збільшити потужності іранської газотранспортної системи. Такий результат переговорів міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика і міністра нафти Ірану Біджана Зангане, що пройшли на початку тижня в Тегерані.
 
«Іранська сторона з інтересом сприйняла пропозиції української делегації щодо участі вітчизняних підприємств у розвитку енергетичної інфраструктури Ірану», — повідомила прес-служба Міненерговугілля.
 
Сторони вже погодили створення робочої групи експертів, яка протягом серпня вивчить найперспективніші напрями співпраці Ірану й України в енергетичній галузi.
 
Результатом попередніх консультацій між представниками підприємств наших країн стало підписання Меморандуму про співпрацю з іранською організацією «Міжнародна компанія промислового розвитку» щодо створення спільного імпортно-експортного підприємства у галузі енергетики.
 
Ще у березні на переговорах екс-міністра енергетики Володимира Демчишина й міністра енергетики Ірану Хаміда Читчияна сторони домовилися про участь українських підприємств у модернізації іранської енергетичної інфраструктури, будівництві та модернізації електромереж, обслуговуванні, модернізації та проектах безпеки Бушерської АЕС.
 
А після нинішніх переговорів іранське видання ІРНА вже повідомило про готовність Ірану вивчити рентабельність транзиту своєї нафти через територію України до Чехії та Словаччини. Міністр нафти Ірану Біджан Зангане відзначив, що Україна має ефективну транзитну систему, і незабаром відбудуться подальші консультації з цього питання.