Судове «Торнадо»: деталі скандалу

05.08.2016
Судове «Торнадо»: деталі скандалу

Підсудні почали вдаватися до крайніх заходів.

Неабиякі пристрасті вирували цього тижня навколо Оболонського райсуду столиці Києва, де вкотре перенесли розгляд резонансної справи щодо бійців розформованої спецроти МВС «Торнадо». Прихильники «торнадівців» заявляють, що справу навмисно затягують, оскільки слідству бракує доказів провини добровольців, яким інкримінують скоєння важких злочинів. У суді, у свою чергу, закидають зрив засідання самим обвинувачуваним, які задля цього навіть обливали прокурорів сечею з пляшки. 

Газова атака

Відтак наступне засідання у справі «Торнадо» відбудеться 9 серпня у закритому режимі. Адже добровольців обвинувачують у злочинах проти статевої свободи, тож сторонні не можуть бачити обличчя жертви зґвалтування, яка має свідчити у суді. 
Минулої середи засідання не відбулося, оскільки підозрюваних не доставляли на судове засідання із СІЗО. 
 
«Ми зв’язалися з пенітенціарною службою та поліцією, у зв’язку з подіями вівторка і великою кількістю потерпілих із боку правоохоронців... Працівники поліції наразі не мають змоги доставити обвинувачених у суд», ­— повідомила прес-секретар Оболонського суду Інна Свинаренко.
 
Річ у тім, що минулого вівторка група підтримки обвинувачуваних iз колишніх бійців роти «Торнадо» та батальйону «Донбас» намагалася штурмувати будівлю суду. 
 
Зокрема, учасники акції на підтримку заступника командира спецроти «Торнадо» Миколи Цукура та інших бійців вступили у бійку з правоохоронцями після того, як їх не пропустили на судове засідання. У хід пішли димові шашки, які протестувальники принесли із собою.
 
Водночас співробітники поліції і бійці Нацгвардії, які охороняли будівлю суду, не дали протестувальникам облити бензином і підпалити кілька десятків шин, а також перелізти через судовий паркан.
 
На місці невідомі розпилили сльозогінний газ. Правоохоронці стверджують, що газову атаку застосували саме протестувальники. 
 
Добровольці ж, навпаки, закидають застосування спецзасобів поліції і Нацгвардії. При цьому на численних фото і відео з місця події видно, що протестувальники кидали у правоохоронців шини, пакети з борошном і обливали їх водою. За даними МВС, постраждали 27 правоохоронців. 

Сеча як «засіб протесту» чи неповаги

Не менші пристрасті вирували у цей час і в залі засідань. Позавчора Оболонський райсуд Києва заявив про систематичний зрив засідань у справі колишніх бійців роти спецпризначення «Торнадо» й оприлюднив відповідне відео, на якому видно, що обвинувачувані відверто «бикують» і нецензурно лаються на адресу прокурорів і суддів. 
 
На переконання керівництва Оболонського суду пiдсудні роблять усе можливе, щоб не дати свідчити в суді постраждалій від зґвалтування. Навіть поливають прокурорів фекаліями. 
 
«У судових засіданнях, які відбулися в період вiд 24 травня по 9 червня 2016 року, було допитано 8 потерпілих», — розповіла прес-секретар суду Інна Свинаренко.
 
За її словами, 19 липня 2016 року на судове засідання було забезпечено явку потерпілої для допиту в епізоді справи за звинуваченням у зґвалтуванні, але воно було зірване. 2 серпня в суд знову привезли потерпілу в цій справі, але підозрювані вдруге зірвали засідання.
 
Крім того, їхні прихильники влаштували сутички з правоохоронцями під судом.
 
«За вказівкою обвинуваченого Онищенка, з метою не допустити допиту потерпілої, обвинувачені Ляшук та Пламадяна почали обливати прокурорів, інших учасників процесу та зал суду рідиною бурого кольору з яскраво вираженим запахом фекалій. У зв’язку з цим, звичайно, не можна було проводити судове засідання», — сказала прес-секретар Свинаренко.
 
У порівнянні з цим те, що підсудні пообписували судову скляну кабінку образливими словами, в суді вважають «квіточками». 

ДОВІДКА «УМ»

Нагадаємо, бійців роти «Торнадо» підозрюють у створенні злочинної організації та вчиненні на території Луганської області в зоні проведення АТО в період вiд грудня 2014 року по червень 2015 року низки тяжких і особливо тяжких злочинів.
 
Ще в червні 2015 року було затримано 8 бійців «Торнадо», в тому числі командира Руслана Онищенка, за підозрою у незаконному позбавленні волі, викраденні, катуванні і вбивстві місцевих жителів.
 
Затриманий заступник командира спецроти Микола Цукур заявляв, що затримання пов’язані нібито з блокуванням їхніми бійцями поїзда з контрабандним металом з Алчевського меткомбінату.
 
18 липня 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти «Торнадо».
 
У квітні 2016 року прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх «торнадівців», у тому числі й щодо Цукура.