Росіяни про Путіна: «Не можу сказати про нього нічого поганого»

10.08.2016
Росіяни про Путіна: «Не можу сказати про нього нічого поганого»

Згідно з останнім опитуванням авторитетної російської соціологічної служби «Левада-центр», яке було проведене наприкінці липня, нейтрально чи байдуже до президента Росії Володимира Путіна ставляться 17% росіян, що на 7% більше, ніж минулого року. Кількість симпатикiв глави держави у порівнянні з березнем минулого року скоротилася на 8% — iз 37% до 29%. А найпопулярнiшою характеристикою Путіна стала: «Не можу сказати про нього нічого поганого». На таке питання соціологів відповіли 31% респондентів. 
 
Соціолог «Левада-центру» Денис Волков зазначив у розмові з «Міжнародним французьким радіо», що йдеться про відхід від «крайньо високих» рейтингових показників весни 2014 року. «У березні-квітні 2014 року був злет усіх оцінок Путіна, що пов’язаний iз приєднанням Криму.
 
А тепер ми живемо після Криму, коли всі ці оцінки починають повертатися до норми. Якщо порівняти з найвищими оцінками, то ми бачимо певне просідання, але воно відбувається повільними темпами». І тепер переважають спокійно-позитивні оцінки Путіна. Тепер ми спостерігаємо відхід від крайньо високих, аномальних показників», — зазначив соціолог.  
 
Утім, за його словами, не можна говорити про якусь «норму» в оцінці дій президента, оскільки з 2008 по 2013 рік рейтинг глави держави падав, і наразі не можна стверджувати, що злет оцінок 2014 року був якісною довготерміновою зміною. Денис Волков усе ж зазначив, що рейтинг Путіна тримається на високому рівні довше, ніж рейтинги деяких інших російських політиків.
 
Зокрема, прем’єр-міністра Дмитра Медведєва, якого за рейтингом випередив міністр оборони Сергій Шойгу. 
 
Головним досягненням Путіна 14% респондентів називають «підвищення боєздатності та реформу збройних сил», а не «економічний розвиток країни» та «підвищення рівня життя громадян», як це було головним чином у попередні роки. На зміну настроям благополуччя прийшов мілітаристський угар.
 
«Економічні досягнення відходять на друге місце, а на перше виходить певний авторитет Росії на світовій арені та боєздатність по факту. Тобто «зелені чоловічки», які виявилися російськими військовими, коли «ракети з Каспію полетіли в Сирію», — це стало для пересічного росіянина підтвердженням того, що відроджується російська воєнна міць», — зазначає Денис Волков. 
 
«Левада-центр» провів своє дослідження у 48 регіонах Росії серед 1600 осіб. Воно було приурочене до 17-ї річниці призначення Борисом Єльциним Путіна прем’єр-міністром у серпні 1999 року. Виконуючим обов’язки президента Володимир Путін став після того, як Єльцин оголосив про свою відставку 31 грудня 1999 року.