Човники в морях урожаю: які страви влітку замінюють м'ясо

10.08.2016
Човники в морях урожаю: які страви влітку замінюють м'ясо

У кабачках начинка — смакота. (Фото з сайта gazeta.lviv.ua.)

Як я люблю серпень — вінець літа, коли збирають урожаї, дари землі налиті вистояним життєдайним соком, повітря збуджують аромати прянощів, фруктів, очі тішать кошики, ба навіть кошелі, з найрізноманітнішими овочами, неначе вони зійшли з картин відомих майстрів. І ти йдеш на базар купити баклажанів, бо зранку надумала порадувати рідних баклажанними човниками; потім скоригувала свої плани в бік «тещиних язичків», але не кабачкових, бо нещодавно були кабачкові, а саме «синіх», потім — баклажанної ікри, ще згодом — баклажанів iз грибами; а натомість ледве притягуєш додому торбинки, бо «по дорозі» трапилася париста молоденька квасоля, недорогі помідори, ще дешевша морква, буряки і багато різноманітної зелені, про яку ти і не знала, але бабусі миттєво познайомили тебе з нею, з обдаруванням гіпнотизера переконавши в її винятковій корисності, і вже зовсім дешеві кабачки, ну як їх не взяти? 
Ще ж треба купити фрукти — груш, бо вони — які б солодкі не були — сприяють стрункості (дівчата також це знають!), про яблука навіть мовчу: не з’їсти в сезон яблук яблуко — абсолютно нелогічно, ну і прийти додому без слив — також, погодьтеся, безславно або ж «безсливно». Отож приносиш додому цей щедрий урожай, і нарешті всі твої кулінарні плани починають набирати чітких обрисів, зважаючи на наявність продуктів. 

Голубчики мої

Оскільки день наближався до обіду, а в моїх торбинках була і капуста, і квасоля, і печериці, і ще багато соковитих овочів і зелені, це мене надихнуло на створення голубців з молодою квасолею і грибами. Дуже рекомендую, бо було надзвичайно смачно, чималенький банячок розлетівся «за один присіст», ніхто навіть і не помітив, що обід цього разу був без м’яса. 
 
Отож якщо і у вас є капустина, цибулина, морквина (їх можна і більше, якщо любите), склянка молодої квасолі (якщо стара — вистачить і половини склянки, але її попередньо потрібно замочити на ніч), п’ять столових ложок рису, 400 г печериць, 2 столові ложки томатної пасти або два великі помідори (потріть на крупну тертку), склянка сметани (з жиру, власне, і все, хіба що трішки олії для пасерування, тому ваш кулінарний витвір можна буде віднести до дієтичних, а голубці при цьо­му будуть дуже ситні й наваристі), зелень, сіль і спеції.  
 
Квасолю і рис відварити в підсоленій воді. Цибулю подрібнити, покласти в розігріту пательню з невеликою кількістю олії, підсмажити до золотистого кольору. Додати потерту на грубій тертці моркву, протушкувати 5-7 хвилин. Гриби порізати, покласти до моркви з цибулею, смажити до випарування рідини.
 
Змішати квасолю, рис, смажені гриби з овочами, посолити, поперчити, додати зелень, ретельно перемішати. Підготувати капустяне листя: з капустини вирізати качан, покласти її в киплячу воду і пропарити, відділити листки, відрізати або відбити потовщену частину.
 
На кожен капустяний листок класти 1-2 столові ложки начинки, загорнути голубці, щільно викласти їх у глибоку каструлю. Сметану змішати з томатною пастою чи помідоровим соком, посолити, поперчити, додати чайну ложку цукру, добре розколотити до однорідності й вилити соус на голубці.
 
Долити води так, щоб рідини було в рівень із верхнім шаром голубців. Накрити кришкою, поставити на вогонь. Довести голубці до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати приблизно годину. Подавати зі сметаною, зеленню і, звісно, з любов’ю.

Овочеві запіканки

А на вечерю — хоча необов’язково лише на вечерю — добре смакуватимуть овочеві запіканки. Вони легкі для шлунка, приємні на смак і корисні. До того ж за нинішнього різноманіття овочів їх щодня можна готувати за новим рецептом, навіть за власним, і бути оригінальним і креативним. Приміром, голубці можна готувати і в цей — лінивий — спосіб.
 
Нічого, що вони називаються так само лінивими — ви ще спочатку скуштуйте їх, і зрозумієте, що ліниві лінивим — велика різниця!
Отож запіканка «ліниві голубці» буде з капусти (треба 800 г) і цього разу з фаршу (так само 800 м’яса — нежирної свинини, а ще краще — з курятини, цибулина, сіль і перець). А смак таких голубців багато в чому визначатиме заливка. Вона готується з 300 г сметани, 5-6 столових ложок томатного соусу, 3 склянок води, 0,5 чайної ложки солі, перцю (спеції за бажанням).
 
Приготувати заливку: змішати сметану, томатний соус, воду, сіль, спеції. Капусту нашаткувати і викласти у форму (дно форми змастити олією). 
 
На капусту висипати шар не вареного, добре промитого рису. Вилити половину заливки. Зверху викласти фарш, знову викласти шар капусти і на нього рівномірно вилити соус, що залишився. Поставити в духовку при температурі 200 градусів і випікати впродовж години. Подавати зі сметаною або будь-яким улюбленим соусом.
 
Якщо матимете трішки більше часу для кухонного креативу і при цьому хотітиметься чогось надзвичайного, запечіть баклажани, фаршировані м’ясом і грибами,   мої це назвали «те, що треба». Ну то нехай робоча назва цієї страви такою і залишається, а як її назвати на власному столі, придумайте ви. Отож потрібно 300 г курячого фаршу, 4 баклажани, 4 помідори, цибулина, 3 зубчики часнику, 200 г печериць, по невеличкому пучку кропу і базиліку, 2 столові ложки олії, 100 г плавленого сиру, 50 мл вершків, чайна ложка цукру, перець і сіль за смаком. 
 
Баклажани помийте і зріжте хвостики. Якщо вони великі, розріжте їх навпіл. Видаліть зсередини м’якоть і поріжте її кубиками, залишивши у баклажанів верхню скоринку приблизно 1 см завтовшки. Баклажанні «човники» і м’якоть посоліть і залиште на 30 хвилин, щоб вийшла гіркота, потім змийте сіль.
 
Утворені «човники» викла­діть на деко або сотейник, змастіть олією і запікайте в духовці, розігрітій до 230°C, 10-15 хвилин.
 
У цей час приготуйте начинку. Дрібно поріжте цибулю. Подрібніть часник. Посічіть зелень. Пробланшуйте 2 хвилини помідори, зніміть із них шкірку і дрібно поріжте. Поріжте шампіньйони. На олії трохи обсмажте цибулю, потім додайте гриби, а через 15 хвилин, коли випарується рідина, — баклажанну м’якоть і, помішуючи, обсмажте іще 5 хвилин.
 
Наприкінці додайте помідори, часник, зелень, цукор, посоліть і поперчіть. Готові овочі перемішайте з курячим фаршем і отриману начинку викладіть у підготовлені баклажанні «човники». Зверху кожен баклажан полийте вершками, покладіть смужку плавленого сиру.
 
Запікайте баклажани в духовці, розігрітій до 180°C, 30-40 хвилин. Подавати із зеленню, поки гарячі.

Цвітна капуста

Повернімося до капусти. До неї можна повертатися безкінечно не лише тому, що вона корисна і смачна, а й тому, що її видів перерахувати нефахівцеві складно. Ми не рахуватимемо види капусти, а спечемо дуже смачну, соковиту, з хрумкою скоринкою запіканку з цвітної капусти. 
 
На півкілограма цвітної капусти знадобиться 150 г твердого сиру, 100 г сметани, 50 г панірувальних сухарів, 3 зубчики часнику, зелень, сіль і перець за смаком. 
 
Капустину розібрати на суцвіття і відварити протягом 7-8 хвилин у підсоленій воді. Відцідити й охолодити. Додати до капусти сметану, подрібнений часник і перець. Усе добре вимішати. Шматочки капусти викласти у форму для запікання, посипати сухарями і тертим на грубу тертку сиром. Поставити у духовку, розігріту до 180 градусів, на 15 хвилин. Подавати із зеленню.
 
І насолоджуватися не лише стравами, а й гарними літніми днями та чудесами природи, на які щедре літо. 
 
Смачного!