У Червоному перекопі невідомі обстріляли російських прикордонників: 1 вбитий, 3 поранені

10.08.2016
Російські та деякі українські інформагенції оприлюднили інформацію про те, що на нейтральній зоні, в районі Червоного Перекопу, сталася перестрілка між російськими прикордонниками та групою невідомих громадян, які намагалися незаконно перетнути російсько-український кордон. При цьому один із російських військових був застрелений, а ще троє — отримали поранення середньої важкості.
 
Однак на офіційному рівні ані російські, ані українські «силовики» підтверджувати цю інформацію не поспішають. У Міноборони України все, що відбувається зараз у Криму та на адміністративному з Росією кордоні, назвали відвертою провокацією. А от Держприкордон­служба України зробила офіційну заяву про те, що «на підконтрольній Україні території інцидентів із використанням зброї не було». Тим часом російські митники пояснюють людям перекриття кордону технічним збоєм у комп’ютерній системі.
 
Кримські інформагенції оприлюднили коментар одного зi співробітників правоохоронних органів Росії, який підтвердив інформацію про те, що перестрілка на кордоні Росії та України у Червоноперекопському районі все ж таки була. За його словами, у постраждалих військових, яких оперативно доставили до однієї з лікарень Криму, медики зафіксували вогнепальні поранення різних частин тіла.
 
Версію про незаконний перетин кордону та постріли з боку окупованого півострова підтверджують і свідки, які на той час перебували на Херсонщині, недалеко від КПП «Каланчак».
 
«Ми чули, як буквально за 50 метрів від нас пролунали три автоматні черги поспіль, а потім спалахнули сигнальні ракети, — розповіла мешканка Одеси, що простояла більш ніж 14 годин в очікуванні оформлення документів для перетину кордону. — На той момент у нас у машині всі двері та вікна були відкриті через спеку. Але прикордонники сказали вимкнути все світло й закрити двері, щоб ніякого освітлення не було. Так ми і просиділи всю ніч ...»
 
Дії невідомих бойовиків, які нібито влаштували стрілянину в районі Червоного Перекопу, російська сторона пояснює бажанням «майданної влади» зірвати курортний сезон в окупованому Криму. Адже, за інформацією міністерства курортів і туризму Росії в Криму, на окупований півострів уже прибули 1,7 мільйона українців.
 
За даними глави відомства Сергія Стрельбицького, частка українських туристів у липні-серпні поточного року склала 56% від загальної кількості відпочиваючих.
 
 
Відзначимо, що  охорона пунктів пропуску «Чонгар», «Чаплинка» та «Каланчак» з українського боку  вже отримала підкріплення у вигляді додаткових патрулів, БТРів та протитанкових установок. Цю інформацію підтвердив спікер Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов, який пояснює це необхідністю оперативного реагування на ситуацію у разі загострення агресивних дій з боку російських військових. За його словами,  в найближчі дні на території Південного федерального округу Росії мають початися масштабні навчання «Північний Кавказ — 2016».
 
Тим часом російські спецслужби, крім живої сили, задіяли також танки, літаки, вертольоти Мі-8 та безпілотники-шпигуни. А  від самих мешканців окупованого півострова надходить інформація про те, що в деяких районах  Криму встановлюють додаткові блокпости. Співробітники «ГИБДД» з автоматниками на автотрасах міжнародного значення зупиняють машини і влаштовують перевірку. При цьому вони мотивують свої дії «проривом на кордоні».
 
За словами першого заступника голови Меджлісу кримських татар Нарімана Джеляля, міста Армянськ та Джанкой повністю оточили російські військовослужбовці.
 
Під Севастополем та на Ангарському перевалі  частково перекрито рух транспорту. Там «силовики» у бронежилетах оглядають автомобілі, а також туристичні автобуси. У соціальних мережах кримчани активно обговорюють новину про те, що через поромну переправу до міста Керч прибула велика кількість російської військової техніки.
 
Деякі навіть викладають відео­записи, на яких видно, як колони військових автомобілів їдуть через житлові мікрорайони окупованого півострова. Ще одна цікава інформація: у Джанкойському районі Криму поширюються оголошення про пошук громадян, які вчинили «тяжкий злочин в Армянську».
 
У тексті оголошення йдеться про таке (цитуємо): «За отриманими даними від МВС, на території міста Армянськ скоєно тяжкий злочин. У зв’язку з цим розшукуються четверо осіб, які були одягнені у загальновійськовий камуфляж зеленого кольору. На одному з рукавів розміщений шеврон у вигляді ромба, над ним шеврон iз прапором Російської Федерації. Пересуваються як на автомобільному транспорті, так і в пішому порядку».
 
Через те, що робота контрольно-пропускних пунктів на Херсонщині місцями повністю блокована, а подекуди йде з великими перебоями, на адміністративному кордоні утворилися багатокілометрові затори з автомобілів. Люди страждають від 40-градусної спеки. За свідченнями очевидців, навіть коли недалеко від КПП «Чаплинка» загорілася стерня у полі, рятувальники відмовилися туди їхати для ліквідації пожежі.
 
Свої дії пояснили просто: ця територія замінована і перебуває під контролем військових. На даний час повністю блокована робота КПП «Чонгар», а ось КПП «Каланчак» та КПП «Чаплинка» працюють частково. Черги на адміністративному кордоні з окупованим Кримом у деяких місцях сягають двох кілометрів. На огляд та оформлення кожної машини українські митники витрачають по 20 хвилин, а російські — приблизно півгодини.