Менше матчів — більше інтриги: визначились учасники 1/16 фіналу «переформатованого» Кубка

12.08.2016
Менше матчів — більше інтриги: визначились учасники 1/16 фіналу «переформатованого» Кубка

У матчі другого раунду Кубка України «Оболонь-Бровар» була сильнішою за «Гірник-Спорт». (Фото з сайта fcbrovar.obolon.ua.)

Формат Кубка України — другого за престижністю вітчизняного футбольного турніру, зазвичай ухвалюють з огляду на регламент проведення національного чемпіонату. Минулого сезону, приміром, медалі внутрішньої першості розіграли 14 команд. При цьому керівництво ПФЛ спочатку не планувало щось змінювати у правилах Кубка, усі стадії якого мали б складатися з одного матчу. 
 
Це рішення, однак, викликало обурення у вітчизняних грандів — «Динамо» та «Шахтаря», котрі скаржились на брак ігрової практики для своїх футболістів напередодні важливих поєдинків Ліги чемпіонів та Євро-2016.
 
Бажаючи якось допомогти українським збірникам, футбольні чиновники все ж збільшили кількість зустрічей у Кубку, змусивши команди грати матчі-відповіді на усіх етапах змагань, окрім фіналу. Такі зміни, за словами очільника ФФУ Андрія Павелка, мали зробити змагання цікавішими та підвищити глядацький інтерес.
 
Проте вже перші матч минулого турніру за участю грандів вказали на помилковість даного рішення: фаворити, особливо на ранніх стадіях, легко перемагали у перших поєдинках, перетворюючи другі у формальність. Це, відповідно, позначилося й на відвідуваності матчів — фанати  не мали особливого бажання ходити на зустрічі команд «iз різних полюсів». Коли ж «Динамо» — чинний володар Кубка — несподівано поступилося «Олександрії», інтрига взагалі зникла: «Шахтар» без проблем здобув трофей.
 
Аби не наступати на ті ж граблі, ПФЛ змінила регламенти і Кубка, і чемпіонату. Якщо у Прем’єр-лізі кількість поєдинків збільшили (завдяки появі додатковому етапу), то у Кубку, навпаки, зменшили — матчів-відповідей не буде. За словами ФФУ, такі реформи зроблять змагання привабливішими для глядачів.
 
«Проаналізувавши помилки минулого сезону, ми вирішили змінити формат Кубка. Тепер фанати зможуть в одному матчі побачити і овертайми, і пенальті. Відсутність гри у відповідь, на мою думку, додасть мотивації фаворитам.
 
Водночас такий регламент дає більше шансів клубам із нижчих дивізіонів», — на одній із прес-конфренцій заявив президент ФФУ Андрій Павелко. Він також наголосив, що жеребкування кожної стадії турніру тепер відбуватиметься за «сліпим» принципом — без урахування рейтингу команд.
 
Що стосується самих матчів Кубка, то напередодні визначились учасники 1/16 фіналу. До 14 переможців другого  попереднього етапу приєднаються і 6 команд Прем’єр-ліги, які посідатимуть 7-12 місця в чемпіонаті на момент жеребкування. 6 інших представників «еліти» розпочнуть боротьбу за трофей зі стадії 1/8 фіналу. 

ТАБЛО

Кубок України. 1/32 фіналу. «Тернопіль» — «Скала» — 1:0; «Колос» — «Верес» — 1:2 (у дод. час); ПФК «Суми» — «Іллічівець» — 0:1 (у дод. час); «Інгулець» — МФК «Миколаїв» — 1:1 (по пен. 1:3); «Балкани» — «Черкаський Дніпро» — 0:1; «Геліос» — «Десна» — 0:1; «Кремінь» — «Реал Фарма» — 1:2; «Енргія» — «Жемчужина» — 2:0; «Рух» — «Арсенал» — 2:3; «Полтава» — «Буковина» — 1:0; «Агробізнес-TSK» — «Нива Вінниця» — 0:2; «Мир» — «Авангард» — 1:0; «Оболонь-Бровар» — «Гірник-Спорт» 1:0 (у дод. час); «Кристал» — «Нафтовик-Укрнафта» — 1:4.
* * *
Суперкубок УЄФА. «Реал» (Іспанія) — «Севілья» (Іспанія) — 3:2 (у дод. час, Асенсіо, 21; Рамос, 90+3; Карвахаль, 119 — Васкес, 41, Коноплянка, 72 (пен.); вилучення: Колодзейчик, 93 («С»)).