Вишиваний рекорд: в Одесі у вишиванках бігали крос

26.08.2016
Вишиваний рекорд: в Одесі у вишиванках бігали крос

Дюку знову одягли вишиванку.

Україна гучно відсвяткувала своє 25-річчя. Як уже стало традиційною особливістю такого свята, українці вийшли на вулиці у національному одязі — вишиванках. Не обійшла етно-мода й Одесу, де вже вкотре проводять парад вишиванок (Фестиваль вишиванок знову потрапив  до Книги рекордів України!), проте спортивний забіг у національному вбранні цьогоріч проводили вперше. «УМ» також стала частиною українського рекорду у вишитих сорочках.
 
«Естафети та забіги для одеситів — справа не нова, проте у вишиванках бігали вперше», — зізнаються «УМ» учасники фестивалю Роман та Марія Солончуки.
 
І хоча задум новий, приєдналися до нього близько півтори сотні одеситів. Бігли і дорослі, й малі. Дистанцію в три кілометри подолали менш ніж за півгодини. Учасники зізнаються, шлях видався багатьом аж надто легким. Впевнено дистанцію подолала навіть майбутня мама. Першим фінішу дістався одесит Олександр. Разом із друзями чоловік збирався до Києва, аби взяти участь у патріотичному забігу. Каже, як тільки дізнався про захід у рідному місті, поїздку відмінив. 
 
Естафету патріотичного забігу вдало підхопило вже традиційне для Одеси дійство. Починаючи з  2009 року жителі Південної Пальміри саме у День Незалежності шикуються у живий ланцюг на Потьомкінських сходах.
 
Дрес-код — вишиванка та гарна усмішка. Вперше, 7 років тому, таких натхненних українців було 832. Відтоді з кожним роком вишиванковий ланцюг стає все довшим. Наприклад, минулого року біля пам’ятника Дюку шикувалося вже 1155 одеситів, котрі «обійняли» Морський вокзал та пам’ятник Дюку. Цього ж року Одеса знову побила всі рекорди. На Приморській площі побувало близько 3 тисяч різноманітних сорочок. 
 
У вишиванку вже традиційно одягнули і Дюка. Після того як містяни взяли участь у квесті «Одеса українська», який пройшов у рамках фестивалю, біля пам’ятника Дюку де Ришельє відбувся ще один iз найкрасивіших заходів — показ національного вбрання. Протягом години всі охочі споглядали вишиванки та вишиті сукні від трьох українських брендів. У найактивніших глядачок була можливість навіть виграти вишиванку під час конкурсів, які проводили  в перервах між показами.
 
«Вишиванка — це не просто вбрання, це стан душі та національного духу. Стремління до свободи», — говорить «УМ» молодий етно-дизайнер Оксана Данилишин. За її словами, українці будуть вільними та незалежними, адже нація не в кордонах, нація — в серцях.