Диво- смугастики: як зберегти свіжим сік кавуна без консервантів

30.08.2016
Диво- смугастики: як зберегти свіжим сік кавуна без консервантів

На фестивалі кавуни використовували замість гирь. (Фото автора.)

Свій унікальний винахід співробітники дослідницької станції баштанництва при НAAН Укрaїни вирішили продемонструвати у місті Гола Пристань на Всеукраїнському фестивалі «Український кавун — солодке диво».
«Виробники навчилися піддавати смугасті ягоди спеціальній вакуумнiй обробці, — розповів директор дослідницької станції баштанництва при НAAН Укрaїни Bолодимир Лимapь. — У підсумку, сік iз цих кавунів вийшов дуже ароматним та солодким i нічим не відрізнявся від свіжого».
За словами Володимира Лимаря, українські вчені можуть не тільки виробляти, а й зберігати сік iз кавунів без додавання «хімії» та уварювання. Єдина умова для збереження цього продукту — це підтримування постійного температурного режиму від 0 до 15 градусів за Цельсієм.
Перші стo літрів свіжовичавленого соку з кавунів фермери Херсонщини заготували для зберігання ще восени минулого року. Однак надійти у продаж цей екзотичний продукт зможе не раніше, аніж через півроку.
Витримати цей термін необхідно для того, щоб учені змогли перевірити, як iз плином часу будуть змінюватися хімічні властивості та всі інші показники свіжого кавунового соку. Перспектива пити кавуновий сік цілий рік — вельми приваблива.
Тим більше що директор Південної дослідної станції баштанництва пообіцяв, що ціни на нього будуть досить демократичними. Це гарна новина для всіх людей, які страждають від хвороб нирок та обміну речовин. Адже м’якоть кавуна добре допомагає виведенню з організму каменів, шлаків та токсинів. 

Гарбуз, диня і кавун

Всеукраїнський фестиваль «Український кавун — солодке диво» зібрав у нинішньому році чимало гостей як з України, так і з країн ближнього та далекого зарубіжжя.
 
Відвідати найкорисніший та екологічно чистий фестиваль баштанних культур, подивитися на херсонських «смугастиків» та перейняти досвід з їх вирощування люди приїхали з усієї України, а також ще й iз Латвії, Румунії, Молдови та Ізраїлю. Нинішній сезон виявився не дуже добрим до фермерів півдня України, які традиційно вирощують баштанні культури.
 
Тому кавун-переможець цього року вагою у 23,8 кілограма, не перевершив рекорди попередніх років, хоча й не поступився їм у своїй ваговій категорії. Фермери обіцяють, що якщо погодні умови будуть сприятливими, то наступного сезону, на фестивалі продемонструють кавун-велетень вагою у 35 кілограмiв!
 
«Ідея нашого фестивалю особливо зацікавила гостей з Ізраїлю, — розповів мер міста Гола Пристань Олександр Бабич. — Для нас така співпраця означає додаткове розширення ринку збуту, а також можливість представити найкращі досягнення України на гідному рівні у різних країнах світу».

Крим залишився без українських кавунів

Відзначимо, що для мешканців України ціни на баштанні культури нинішнього сезону вже не «кусаються» так, як на початку літа. Незважаючи на той факт, що фермери втратили повністю урожай ранніх кавунів через погані погодні умови, зараз кількість «смугастиків» цілком достатня для ринку.
 
Якщо на початку літа вартість кавунів дійсно була завищена через їх дефіцит (покупцям доводилося віддавати по 10 гривень за один кілограм), то наприкінці серпня аграрії знизили ціну до цілком прийнятних двох гривень за кіло. Та, незважаючи на цей факт, вартість кавунів в окупованому Криму й зараз становить від 20 до 25 рублів за кілограм (8-10 гривень).
 
Кримчани скаржаться, що не тільки в сусідніх українських, а й у деяких російських регіонах ціна на кавуни менша в кілька разів. Але українських кавунів на півострові немає. 
 
Фермери півдня України стурбовані пошуком нових ринків збуту для баштанної продукції. Через те, що кавуни та дині є досить делікатною продукцією, особливий інтерес в аграріїв викликає можливість виробництва соку з м’якоті кавуна, а також корисної олiї з його насіння.
 
Якщо ще пару років тому такі товари були екзотикою для України, то відтепер усе це можна побачити на прилавках магазинів уже найближчим часом.

Один фестиваль — добре, а два — краще!

Відзначимо, що фермери півдня України в нинішньому сезоні вирішили трохи підсолодити собі гіркоту втрати раннього врожаю баштанних та організували додатковий фестиваль кавунів і динь на Херсонщині. Окрім причорноморської Голої Пристані, аграріям сподобалася й традиційна «столиця кавунів», місто Херсон.
 
У День Незалежності України на головній набережній Херсона пройде додатковий фестиваль кавунів, куди з’їдуться учасники та гості з усіх міст України. Однією з родзинок цього фестивалю стануть змагання з жиму штанги, у якій звичайні «млинці» замінять кавунами.
 
Також майстри готові навчити кожного учасника фестивалю кавунового карвінгу (різьблення по м’якоті та шкірці кавуна). Так що будь-хто зможе забрати додому справжню картину, вирізану на шкірці кавуна.
 
З огляду на той факт, що в цьому році кавуни та дині надійшли на ринок збуту трохи пізніше, аніж зазвичай, продаж баштанних триватиме аж до жовтня. Це означає, що зберегти кавун до новорічних свят любителям екзотики буде значно простіше.
 
Головне, запам’ятати основні вимоги до кавуна, який ви хочете зберегти. По-перше, він повинен бути максимально великих розмірів, по-друге, мати грубу шкірку, а по-третє, сам сорт «ягідки» повинен бути призначений для тривалого зберігання.
 
Як правило, такий кавун відрізняє від його побратимів темніша «шкурка» без смужок.
 
До речі, за словами фахівців, є прекрасний спосіб перевірити свіжий кавун чи диню на вміст нітратів у домашніх умовах. Для цього достатньо накришити трохи м’якоті у склянку та залити все це холодною водою. Від хорошого кавуна вода в ємності просто помутнішає, а от якщо в ягоді багато хімічних речовин, то вода тут же забарвиться в рожевий або червоний колір.