Десерт — без сліз: чому дитину не можна повністю позбавляти солодощів

30.08.2016
Десерт — без сліз: чому дитину не можна повністю позбавляти солодощів

Магазинних тортів із масляними кремами педіатри однозначно радять уникати. (Фото з сайта oriflowers.ru.)

Мабуть, ніхто з таким нетерпінням не очікує свята, як малюк. Особливо дня народження — з його традиційними веселощами, символічним задуванням свічок на яскравому тортикові, подарунками і ласощами.
 
Часто в таких випадках перед батьками постає дилема: чим найкраще пригостити свою дитину і її друзів, адже меню для малюків дещо відрізняється від того, що зазвичай споживають дорослі.
 
Тож, готуючи святковий стіл, не забувайте основні поради педіатрів: якомога менше жирних і солоних страв, ніяких гострих і пряних наїдків. Дошкільнятам лікарі радять дуже обережно вживати свинину, страви з гуски чи качки — така їжа часто порушує травлення. Ліпше приготувати страви з дієтичних сортів м’яса (курки, індика, телятини) — можна у формі запіканки, а рибу (теж бажано нежирних сортів) — на пару.
 
Гарніром можуть бути овочеві рагу, різні страви з картоплі, каші. Скажете, малюк не їстиме в свято звичну їжу? Проявіть трохи фантазії — і стіл «оживе»: виготовте жабенятко або мишку із вареного яйця, спорудіть чоловічка чи будиночок із фруктів та ягід, спечіть пиріг у формі машини. 
До речі, як бути з солодощами?
 
Адже думка лікарів тут неоднозначна: одні категорично не рекомендують привчати малюків до цих «порожніх калорій і провокаторів карієсу», інші допускають, що можна, але — трохи і не все, що на прилавках крамниць. Магазинних тортів із масляними кремами педіатри однозначно радять уникати. Натомість вважають доцільним зупинити вибір на десертах зі свіжих фруктів — у них є цінні харчові волокна.
 
Корисно пригостити дітей сухофруктами та горіхами. Можна у невеликій кількості запропонувати пастилу, зефір чи мармелад. А найкраще — це мамина випічка: яблучна шарлотка, сирний пиріг, пиріжки з фруктами. 
 
— Особисто я не є фанатичним противником цукерок, — каже голова Асоціації дієтологів України Олег Швець. — Якщо дитину повністю позбавляти солодощів, це може мати психологічні наслідки. Адже ваш малюк спілкується з іншими дітьми, які споживають ласощі й отримують від цього задоволення, і не може збагнути — чому ж його «дискримінують»? Просто уникайте страв, де надмір цукру.
 
Якщо у молочному продукті 60% фруктового сиропу — це вже не здорова їжа.
 
А щодо свята — тут усе залежить від батьків, переконаний фахівець: «Це питання виховання. Коли дорослі їдять певний продукт, то і дитина його споживатиме. Але якщо мама з татом, аби не завдавати собі клопоту, влаштовують дитині свято у «Макдональдсі» — на мій погляд, це жахливо! Діти бавляться годинами у закритому приміщенні, споживаючи непоживну, а то й шкідливу їжу».
 
Зрештою, багато важить особистий приклад. Якщо батьки прагнуть заохотити дітей до здорового харчування, мають і купувати, і готувати їжу разом. Казати: ось у цьому відділі супермаркету ми можемо щось купити раз на місяць, у цьому — тричі на тиждень, і пояснювати — чому. Уникайте тих продуктів, що містять багато солі, насичених жирів і будь-яку кількість трансжирів (так званий гідрогенізований рослинний жир). 
 
З напоїв надавайте перевагу домашнім морсам і компотам. Соку, за словами Олега Швеця, дитині краще пити щонайбільше склянку на добу — не має значення, чи це свіжий, чи напій із пакета. «Якщо малюк вип’є дві-три склянки соку, то не з’їсть два яблука. А якщо порівняти цінність яблука і склянки соку — це те саме, що співставити цінність свіжого фрукта і склянки «кока-коли».