Стас Жирков у театрі "Золоті ворота" робить все, аби не стати порохом

07.09.2016
Стас Жирков у театрі "Золоті ворота" робить все, аби не стати порохом

Київські «Золоті ворота» відкривають 37-й театральний сезон. Нова команда театру під керівництвом Стаса Жиркова починає роботу над своїм третім сезоном. Першою прем’єрою осені стане постановка за п’єсою «Порох» сучасного угорського драматурга Дєрдя Шпіро, який у своїй творчості зачіпає важливі соціальні теми: як-то розбита віра в демократію, втрачені можливості, безробіття. Постановку вистави, яка у версії столичного театру матиме назву «Як не стати порохом», робить Орест Пастух, режисер з Івано-Франківська. Прем’єра відбудеться наприкінці вересня.
 
«Золоті ворота» продовжують співпрацю з Театром Переселенця та німецьким режисером Георгом Жено, проект якого буде створено на основі трьох існуючих п’єс відомого драматурга Максима Курочкіна, четверта п’єса буде написана під час репетиційного процесу вистави, прем’єра якої планується на жовтень.
 
До української «нової драми» звернеться режисерка Влада Бєлозоренко, яка вибрала для постановки п’єсу найуспішнішого сучасного драматурга України Павла Ар’є «Кольори». До роботи над виставою буде залучено жіночий склад акторської трупи театру, адже п’єса торкається питань щодо світоуявлення та переживань жінки в різному віці. Прем’єра вистави запланована на кінець січня.
 
«Золоті ворота»  популяризуватимуть і творчість представниці української нової драми Анни Яблонської. Постановку за п’єсою «Занедбане радіо», в якій досліджується непроста проблема сімейних стосунків у сучасному світі, у березні здійснить відома київська режисерка Тамара Трунова.
 
А вже до завершення  театрального сезону Павло Ар’є втілить амбіційний проект: напише нову п’єсу та виступить у ролі режисера майбутньої постановки й проекспонує свій погляд на місце людини у цьо­му великому та шаленому світі.
 
Також упродовж сезону троє молодих студенток-режисерок Даяна Зима, Тетяна Губрій та Ірина Шимоняк (майстерня Андрія Білоуса та Стаса Жиркова) створять свої вистави за сучасною драматургією.
 
У середині листопада золотоворітська вистава «Сталкери», створена разом із Молодим театром, поїде на міжнародний молодіжний театрально-музичний фестиваль JULA, який із 2004 року щорічно проходить у Німеччині, у Мюнхені. А навесні  художній керівник «Золотих воріт» Стас Жирков знову відвідає Німеччину та візьме там участь у театральному проекті, після завершення якого планується показ вистави в Україні.