Як Бог на Евересті: ведучий «Світу навиворіт» Дмитро Комаров про життя в Непалі

09.09.2016
Як Бог на Евересті: ведучий «Світу навиворіт» Дмитро Комаров про життя в Непалі

Дмитро Комаров — в образі тибетського монаха, поряд — оператор Олександр Дмитрієв. (Фото канала «1+1».)

Серед вітчизняних телемандрівників Дмитро Комаров – один із найдосвідченіших і найулюбленіших. Глядачі  вже в новому телесезоні змогли  в четвер увечері побачити  перший випуск восьмого сезону екстремального тревел-шоу «Світ навиворіт» на «1+1».  Цього разу за 108 днів експедиції, проведених на висоті понад 3000 метрів, команда відзняла більше 500 годин відео.
 
На допрем’єрному показі для друзів  і колег Дмитро Комаров з’явився в образі тибетського монаха, а оператор проекту Олександр Дмитрієв танцював ритуальний танець у барвистому вбранні і масці чудовиська — традиційно, цей образ на святах у Непалі відлякує нещастя. До слова, підтримати свого чоловіка прийшла дружина Олександра Дмитрієва Ірина разом iз донечкою. Щасливий батько не випускав з рук своє маленьке щастя протягом усієї презентації. Дмитро Комаров тим часом розповів, що чекає, коли Аліса підросте і стане частиною телевізійної тревел-банди.
 
У гостей заходу була можливість намалювати собі мехенді, пригоститися непальськими солодощами, а також зробити фото на тлi зображення найвищої вершини світу — Евересту. Крім того, Дмитро подарував кожному гостю сувенір iз Непалу — білу хустку, що символізує благословення, і справжні непальські купюри — рупії з зображенням тварин.
 
«Люди в Непалі живуть на висоті понад три тисячі метрів, у них немає гарячої води, у них у країні злидні, високий рівень корупції, напружені відносини з країною-сусідом, але при цьому все одно вони виглядають щасливими, — розповідає Дмитро Комаров. — Вони кажуть: минуле вже не повернути, майбутнє ще не настало, живіть сьогоднішнім днем, будьте щасливі тут і зараз, тому що в кожному моменті можна знайти щось хороше, свій маленький шматочок щастя».
 
У новому сезоні Дмитро Комаров узяв участь у масовому ритуалі з вимолювання дощу, ходив у гори за галюциногенним медом, ризикуючи впасти у прірву чи померти від укусів гігантських бджіл. Дивом не загинув у авіакатастрофі і, долаючи самого себе, підкорював Еверест. Небезпечні моменти були розбавлені неймовірними пейзажам, казковими панорамами та безкраїм, усіяним мільйонами зірок небом.
 
«Авіакатастрофа назавжди закарбувалася у пам’яті, — розповідає телеведучий. — Пригадую ці кадри, ніколи не забуду, обгорілі тіла, те, що відбувається після катастрофи. Я був не тільки журналістом, а й допомагав у рятувальній операції. Ми мали летіти в королівство Мустанг. У нас був вибір: або 15 хвилин літаком, або добу на джипі.
 
Джипом довше, дорожче і нелогічніше, але я в останню мить вибрав саме його. Ми приїжджаємо, а той літак, яким мали летіти, розбився. Це були незабутні дві доби в нашому житті. Шукали уламки разом із рятувальниками. У цьому сезоні ми покажемо, як у Непалі та в усьому світі багато дає віра, і якщо вірити, відбуваються неймовірні речі, дива трапляються».
 
«Мені нестрашно, тому що ми разом iз Дімою це робимо, коли вдвох, то нічого боятися», — додає колега Дмитра, Олександр Дмитрієв.
 
Незважаючи на непрості умови життя, мешканці Непалу дуже щасливі, адже мають власний секрет, яким Дмитро Комаров поділився з українцями. «Якщо в Україні зайти в магазин чи громадський транспорт, ви побачите дуже багато людей із сумними обличчями. Це можна пояснити економічною ситуацією, політики не влаштовують, в Україні йде війна.
 
Коли я приїхав у Непал, який у минулому році зруйнував землетрус: від 8 до 10 мільйонів людей постраждали, а десятки тисяч загинули. Вони живуть на 1 долар у день, і я бачу, які вони щасливі. Куди не прийшов, мені відкривають двері, готові віддати останню пайку рису і кажуть: «Вітаю тебе, Бог».
 
Цьому хочеться повчитися, адже економічна ситуація там гірша, ніж у нас, корупція на високому рівні, є проблеми з сусідами. По всій країні мені говорили одне й те саме. Коли ми гонимося за міфічним щастям, яке далеко, ми часто не помічаємо те щастя, яке у нас в руках знаходиться, і важливо пригальмувати і подивитися — щастя є і воно тут, і зараз».
 
У планах у Дмитра Комарова показати українцям чимало країн, однією з яких є Японія. Крім вражаючих пригод за кордоном, мандрівники переживають і важливі особисті події. До слова, саме під час останньої подорожі в оператора, Олександра Дмитрієва, народилася донька. Про власну родину Дмитро Комаров теж замислюється з дещо буддiйської точки зору і не поспішає з вибором, хоча друзі та колеги наперебій його хочуть одружити.
 
Так тележурнал, у якому починав свою кар’єру в ролі фотожурналіста Дмитро Комаров, оголосив конкурс, у якому дівчата можуть писати зірці листи як потенційнi нареченi. А шоумен Анатолій Анатоліч узагалі публічно пообіцяв, що коли Дмитро Комаров буде одружуватись, безкоштовно стане ведучим його весілля.