Вижити, щоб перемогти: Ксенія Башибулар з Дніпра, яка дев’ять років тому дивом вижила, тріумфувала у талант-шоу

09.09.2016
Вижити,  щоб перемогти: Ксенія Башибулар з Дніпра,  яка дев’ять років тому дивом вижила, тріумфувала у талант-шоу

Ксенiя Башибулар.

Наприкінці серпня на телеканалі СТБ стартував сьомий сезон популярного музичного шоу «Х-фактор». І хоч головна боротьба ще попереду, багатьох вразила 22-річна дніпрянка Ксенія Башибулар. Незважаючи на те, що викликала неприхований протест iз боку Андрія Данилка, який як член журі «Х-фактора» здавався незвично суворим і серйозним у порівнянні з його сценічним образом Сердючки. 
 
— Я не знаю, чому всі так радіють. Ви розумієте, де перебуваєте? Тут діти в залі, — не на жарт обурювався метр.
 
А все від того, що Ксенія обрала для свого дебюту пісню групи «Ленінград» «На лабутенах». Причому не в «причесаному» варіанті, а в тому, що густо забарвлений словами, які зазвичай називаємо нецензурними. 
 
Однак, на відміну від Данилка, протилежну позицію зайняв інший член журі Костянтин Меладзе:
 
— Вважаю, що діти ці слова знають практично з пелюшок. Повірте, є цілком цензурні слова набагато мерзеннішого змісту. Є пісні, де матерні слова дуже й дуже доречні.
 
Зрештою, Данилко зі своєю позицією опинився у самотності, бо і всі інші члени журі зійшлися на тому, що дніпрянка має продовжувати боротьбу.
 
А присутні в залі, здалося, в цьо­му ні на йоту не сумнівалися від самого початку, після завершення виступу Ксенії довго аплодуючи і скандуючи: «Молодець!».
 
Проте залишилося за кадром інше. Це те, що 9 років тому Ксенія опинилася на грані життя і смерті. Вона була однією з тих, кого суботнього ранку 13 жовтня 2007 року вибух побутового газу, який тоді сколихнув всю Україну, застав у їхньому 9-поверховому будинку на житловому масиві Перемога-1, від чого він розвалився, немов картковий, забравши, зрештою, відразу 23 людські життя.
 
— Я того дня була на роботі, а старша донька — на заняттях у виші, — розповіла мені мама Ксенії Світлана Іллівна. — Працювала від дому недалеко, тому навіть вибух чула. Але, звісно, і в найжахливішому сні не могла подумати, яка біда до нас увірвалася. Ксюша провалилася з четвертого поверху на третій, де її привалило плитою, якою перебило одну ногу. Так само зламало пальці, внутрішня кровотеча, обгоріло волосся, яке довелося зістригти зовсім. З мобільного доньки першим про біду мені повідомив незнайомий голос, якому вона вочевидь спромоглася назвати номер мого телефона. Примчала на місце біди ніг під собою не відчуваючи. Від побаченого ледь свідомість не втратила — наш будинок перетворився на суцільну руїну. Ксенію, як виявилося, рятувальники витягли з-під завалів одну з перших. Ледве знайшли її у лікарні. Нам повідомили там: «Протягом трьох днів зможемо сказати, виживе ваша донька чи ні». 
 
На щастя, вижила. Справді, усім смертям назло. Три тижні ми днювали й ночували під реанімаційним відділенням. І тільки після того, як доньку з нього виписали, зітхнули з полегшенням. Ксенія була активною дівчинкою змалку. І танцями займалася, і циркову студію відвідувала. А тут така біда… Цілий рік вона до школи не ходила. На милицях вчилася ходити заново. 
 
Як пригадує Світлана Іллівна, про вокальний талант доньки під час її навчання в школі вона навіть не знала. Бо звикла до того, що Ксенія всього домагалася сама. Тільки на випускному вечорі була неабияк вражена тим, як вона виконала пісню з репертуару Ніни Матвієнко.
 
Проте професію Ксенія обрала від музики далеку — «переробка полімерів», вступивши до хіміко-технологічного університету. І саме у виші вокалом стала займатися серйозно, постійно беручи участь у різних кастингах. 
 
Нинішній же успішний, а може, й тріумфальний дебют у «Х-факторі» для дніпрянки з незвичним прізвищем (це від батька, який має грецьке походження), безперечно, став на сьогоднi найвагомішим успіхом у її житті, яке піддало її нечуваним випробуванням.