Старшокласники вивчатимуть історію про Голодомор і депортацію кримських татар

13.09.2016
Старшокласники вивчатимуть історію про Голодомор і депортацію кримських татар

Кажуть, що без минулого немає майбутнього. На жаль, про цю важливу істину ми забули чи, точніше, нас змушували забути у СРСР, а переписана історія радянськими вченими не дала згадати про неї і з прийняттям Незалежності.
 
Мабуть, саме тому сталося те, що сталося, — на сході з’явився «русскiй мiр» та міфи про братній народ, який анексував Кримський півострів. Аби не повторювати помилок минулого, Міністерство освіти створило нову програму викладання історіїї України у 10-х та 11-х класах.
 
Фактично вона є поверненням до попередньої, яку в пік режиму Януковича відкинуло міністерство, очолюване Дмитром Табачником. 
 
Відтепер діти знову почують про героїв Крут, націоналістичний рух, а Голодомор та депортацію кримських татар вивчатимуть як геноцид. Коментуючи «УМ» нові зміни у програмі, вчитель історії Анатолій Мельничук каже, що відтепер історію покажуть не однобоко і, до прикладу, зрівняють радянську комуністичну та нацистську тоталітарні системи, які однаково скоювали нелюдські злочини проти українського народу.
 
За словами історика, збільшено кількість годин на вивчення теми «Революція 1917—21-го років», набагато більше говоритимуть про Другу світову війну та внесок українців у неї, а історію Криму інтегрують у загальну історію України. 
 
Днями громадські активісти та науковці провели семінар для вчителів, щоб ознайомити їх iз новою програмою, та презентували створення лабораторії з вивчення теми голодомору та інших геноцидів.
 
Такий проект «Нова українська школа» покликаний напрацювати методичні матеріали для вчителів, щоб учні мали глибокі знання та уявлення про злочини минулого проти людства. За словами директора Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» Ігоря Щупака, за сучасних умов дуже важливо відстоювати свою історію і державність, а така методична лабораторія лише сприятиме поширенню знань про геноцид.
 
Істотним кроком на шляху до вивчення справжньої історії України є те, що українцям розкажуть повну історію кримськотатарського народу. За словами історика та представника спеціальної комісії Курултаю з вивчення геноциду кримськотатарського народу Гульнари Бекірової, визнання Україною депортації кримськотатарського народу геноцидом є знаковою подією для всіх.
 
«Ми повинні донести до вчителів, що трагедія нашого народу — це трагедія України. Ми говоримо про те, що кримські татари — це частина української політичної нації. А тому українська історія не є повною без депортації 44-го року, історії національного руху та без долі кримськотатарськх правозахисників та дисидентів»,— каже пані Гульнара.