На Миколаївщину депутати перекрили дорогу вантажівкам зі сміттям зі Львова

14.09.2016
Місцеві депутати перекрили дорогу на міське звалище, заблокувавши рух чотирьох вантажівок із сміттям зі Львова. Тягачі з напівпричепами заблокували біля села Велика Корениха, незважаючи на переконання директора полігону ТПВ, який показав обранцям розпорядження мера про дозвіл на прийом сміття. Як відомо, загальний обсяг сміття, який чотири тягачi привезли зі Львова до Миколаєва, — близько 200 кубічних метрів. А всього за місяць мало приїхати ще 75 вантажівок, доверху навантажених непотребом.
 
Скандал розгорівся після того, як мер Миколаєва Олександр Сенкевич підписав розпорядження про прийом на миколаївському полігоні із захоронення твердих побутових відходів сміття зі Львова. Цю сміттєву естафету південне місто перейняло у влади Києва, яка все ж таки вирішила відмовити у допомозі колегам зі Львівщини з тієї причини, що великий обсяг сміття забруднював i без того не дуже чисте повітря столиці. 
 
Нагадаємо, що у зв’язку з закриттям сумнозвісного Грибовицького сміттєзвалища Львів змушений тимчасово вивозити побутові відходи на полігони побутових відходів (ТПВ) відразу до п’яти різних регіонів України. Нині мери Житомира, Дніпра, Луцька, Коломиї та Чернівців уже підписали розпоря­дження про завезення сміття зі Львова на свої міські звалища. Тим часом мер Львова Андрій Садовий поскаржився, що підконтрольне йому місто ось уже понад 100 днів перебуває у справжній сміттєвій блокаді, та висловив упевненість, що ця проблема була створена штучно для дестабілізації спокою в Україні.
 
«Підпал полігону ТПВ на Львівщині носив умисний характер та ставив собі за мету заблокувати вивезення сміття з міста, — заявив Андрій Садовий в ефірі радіостанції «Голос столиці». — До того ж відразу виявилися заблокованими всі полігони, що знаходяться на території нашої області».
 
«В єдність українського народу наполегливо намагаються вбити клин, — упевнений депутат Миколаївської міської ради В’ячеслав Апанасенко. — Насправді йдеться про банальне господарське питання, яке потребує вирішення, та про допомогу братньому місту Львову, яке опинилося на межі екологічного лиха через проблеми на полігоні побутових відходів у селі Великі Грибовичі».
 
Однак, згідно з висновками екологічної комісії, яка працює при Миколаївській облраді, територія їхнього полігону побутових відходів занадто мала для прийому чужого сміття. Невеликі розміри полігону ТПВ, а також його обмежений термін експлуатації не дозволяють приймати додатковий непотріб, незалежно від тарифів та ставок.
 
«На Миколаївщині немає сміттєпереробного заводу, тому навантаження на полігон ТПВ може негативно вплинути на екологічну ситуацію у місті та області, — вважає секретар обласної комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів Анатолій Катріч. — До того ж рішення прийняли без урахування думки мешканців села Велика Корениха, на території якого й розташований полігон побутових відходів».