... І принц у вигнанні: у Львів знову з’їхалися письменники і книголюби

16.09.2016
... І принц  у вигнанні: у Львів знову з’їхалися письменники  і книголюби

15 вересня, вже 23-й раз — у Львові відкрився міжнародний книжковий Форум видавців. Події розписані до 18 вересня, проходитимуть вони традиційно у Львівському палаці мистецтв i ще 60 локаціях міста.
 
Там відбуватимуться «круглі столи», дискусії, презентації,читання, майстер-класи. 
 
Як завжди — багато гостей і сюрпризів.  Почесним гостем на Форумі буде Томас Венцлов. У далекому 1977-му його вислали з Радянського Союзу. Нині він — визначний литовський письменник, літературознавець, перекладач, професор слов’янських мов і літератур в Єльському університеті (США). Саме Томас Венцлов був одним із засновників Литовської Гельсінської групи. 
 
Спеціальними гостями на Форумі будуть митці з 28 країн світу: Януш Леон Вишневський (Польща) — автор бестселерів, найвідоміший його роман «Самотність в мережі»; Ілля Камінський (США) — номінант на Нобелівську премію з літератури, родом з Одеси, у 1993 році його сім’я була змушена емігрувати до Америки; Девід Саттер (США) — американський публіцист та журналіст, експерт iз питань Росії та Радянського Союзу; Аль Аґамі (Уганда — Данія) — поет, перформер, репер, крім того, принц Уганди у вигнанні. 
 
Цього року на Форумі зареєстрований 701 учасник : автори, перекладачі, літературознавці, музиканти, художники, журналісти, видавництва, книготоргові структури, поліграфічні підприємства, культурні фонди. Організатори очікують прийняти 50 тис. відвідувачів.
 
У рамках фестивалю 7-й Львівський бібліотечний форум спільно з Українською бібліотечною асоціацією запрошує всіх прийти і послухати групу поетів iз Нью-Йорка (Юрій Тарнавський, Женя Васильківська, Олег Коверко, Марія Ревакович, Василь Махно, Джордж Грабович). Останній раз вони були у нас 50 років тому. Олександр Фразе-Фразенко, координатор цієї програми, каже: «Нам нарешті треба прийняти цих поетів. Це наше найвище літературне досягнення». 
 
Однією з найпомітніших подій Форуму видавців є фестиваль «Місто Лема». Станіслав Лем — польський фантаст зi львівським корінням. У 1946 році він був змушений покинути Львів і більше ніколи до нього не повертався. Тепер хочуть повернути місту Лева — Лема, а Лему — Львів.
 
15 вересня ввечері уже відбулася 22-га церемонія вручення книжкової премії «Найкраща книга Форуму-2016». Щороку номінується близько 500 книжок від понад 100 видавництв. n

ДАТИ

Книжковий форум цього року буде відзначати 400-ті роковини смерті Вільяма Шекспіра (організатор — Британська Рада в Україні), 180-річчя Леопольда фон Захера-Мазоха (координатор — Юрко Прохасько), а також 100-ті роковини смерті Івана Франка, проект «Франко без порохів» (координатор — Богдан Тихолоз).