НАБУ веде справу, до якої причетний міністр Арсен Аваков

16.09.2016
НАБУ веде справу,  до якої причетний міністр Арсен Аваков

Цього тижня, 13 вересня, голова ГПУ Юрій Луценко зробив сенсаційне повідомлення про те, що його відомство відкрило кримінальне провадження проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за заявою Віталія Шабуніна. «Я в день отримую (листи) від декількох десятків людей, в тому числі й від Шабуніна, за листом якого точно так же порушив кримінальну справу, ви не повірите на кого, на міністра внутрішніх справ Авакова, тому що всі однакові», — заявив Юрій Луценко.
 
Проте вже наступного дня, 14 вересня, прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган заявила, що кримінальне провадження, відкрите Генпрокуратурою щодо міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, буде закрито. «Факти, які були в... заяві, не знайшли свого підтвердження», — сказала вона. Крім того, додала, що Аваков більше не фігурує у справах, які розслідує ГПУ.  «Я знаю, що такі справи є в НАБУ, але деталі, це вже до них», — резюмувала вона.
 
В Антикорупційному бюро підкреслили, що 2 липня цього  року ГПУ внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо можливого факту протиправних дій (незаконного відчуження земельної ділянки площею 18,1465 га) з боку посадових осіб Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області та АТ «Інвестор», нечужого Авакову.
 
Провадження зареєстровано за заявою виконавчого директора «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна. При цьому 14 липня Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою матеріали даного виробництва для розслідування були передані в НАБУ, відзначають у відомстві. 
 
«Підкреслюємо, що досудове слідство за згаданими фактами, в тому числі і прийняття рішення про його завершення, відноситься до компетенції детективів Бюро. Генпрокуратура, відповідно до чинного законодавства, не може закрити цю справу», — заявили в НАБУ.
 
Варто нагадати, ще 23 березня цьогоріч своєю постановою Солом’янський райсуд столиці у рамках досудового розслідування надав доступ детективам НАБУ до банківських рахунків компанії-постачальника тактичних рюкзаків для МВС «Дніпровенд», яку пов’язують із сином міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
 
Ще тоді досудовим розслідуванням було встановлено, що посадові особи МВС за попередньою змовою із суб’єктами господарської діяльності зробили розтрату довіреного їм майна при закупівлі 6000 рюкзаків для потреб бійців у зоні АТО. Рюкзаки для армійців завдяки махінаціям «благодійників» стали «золотими», адже МВС України закупило їх за 3 тис. грн. за штуку на загальну суму 14,5 млн. грн.