Година сну вирішує проблеми: п’ять приголомшливих фактів про сновидіння

20.09.2016
Година сну вирішує проблеми: п’ять приголомшливих фактів про сновидіння

Нічні кошмари: про що попередить жахливий сон? (Фото з сайта nbp-kiev.com.)

Щойно голова торкається подушки, мозок отримує команду «відключити» свідомість і заснути. Так здається багатьом. Однак насправді клітини мозку в цей час продовжують не спати, натомість продукуючи енергію для створення іноді яскравих, а іноді тривожних сновидінь під час фази швидкого сну.
Чому деякі люди бачать кошмари, тоді як інші проводять ночі в товаристві приємних сновидінь? Сон — явище загадкове. Що далі науковці й медики вивчають мозок людини, то більше нових фактів і нюансів щодо сну людини знаходять. 
Ось кілька цікавих фактів про світ сновидінь, про які, можливо, ви не чули раніше. 

1. Насильство в снах може бути попереджувальним знаком

Самі по собі нічні жахи — явище моторошне, адже під час фази швидкого сну людина змушена нерідко переживати насильство: удари, поштовхи, чути крики.
 
Згідно з дослідженням, опублікованим в онлайн-журналі Neurology, такі сновидіння можуть бути ранньою ознакою майбутнього розладу мозку, включаючи хворобу Паркінсона і недоумство.
 
Результати дозволяють припустити, що ці нейродегенеративні розлади можуть зародитися за багато років до того, як їх виявить лікар.

2. «Совам» частіше сняться кошмари

Пізній відхід до сну має свої переваги, але дивні сновидіння навряд чи можна до них зарахувати.
 
Дослідження, опубліковане в журналі Sleep and Biological Rhythms 2011 року, показало, що «сови» частіше бачать жахи, ніж «жайворонки».
 
У дослідженні взяли участь 264 студенти університету. Вони допомагали фахівцям визначити, як часто кожен із них бачить кошмари — за шкалою від нуля (ніколи) до чотирьох (завжди), відповідно. Ті студенти, які звикли лягати пізно, в середньому набрали 2,10 балів, у порівнянні з «ранніми пташками», чий середній бал склав 1,23.
 
Дослідники заявили, що різниця у показниках значна, хоча вони не впевнені в тому, що саме є сполучною ланкою між звичками і нічними кошмарами. Вчені думають, що це може бути гормон стресу кортизон, який досягає свого піку вранці, безпосередньо перед пробудженням.
 
Це час, коли людина зазвичай перебуває у фазі швидкого сну, просто спить або бачить сновидіння. Вони також припускають, що, якщо в цей час ви ще спите, підвищення кортизону може викликати яскраві сни або нічні кошмари.

3. Чоловікам сняться еротичні сни

Так само як під час неспання чоловіки фантазують на еротичні теми частіше, ніж жінки, так і уві сні сильній статі частіше сниться еротика.
 
Порівнюючи власні дослідницькі записи, психолог Джені Паркер з Університету Західної Англії у своєму докторському дослідженні, опублікованому в 2009 році, припустила, що жінки, натомість, частіше бачать нічні жахи.
 
Вона поділила сновидіння (кошмари), які сняться жінкам, на три категорії: страшні сни (у яких їх переслідують або їх життю загрожує небезпека), сни про втрату коханої людини або заплутані сни.

4. Ви можете керувати своїми снами

Якщо ви хочете бачити усвідомлені сни, можете спробувати грати у відеоігри. Який тут зв’язок? Психолог із канадського Університету Грант Маківен Джейні Гекенбах говорить, що обидва явища є альтернативною реальністю. 
 
«Якщо ви проводите цілі години безперервно у віртуальній реальності, крім усього іншого — це практика», — заявила Гекенбах у журналі Live Science. — Гравці звикли управляти своїм ігровим простором, і цю здатність можна перенести на сни». 
 
Її минуле дослідження показало, що люди, які регулярно грають у відеоігри, частіше, ніж негравці, бачать усвідомлені сни, де вони збоку спостерігають за своїми тілами; вони також більше здатні впливати на світ власних сновидінь, неначе керують персонажем із відео­гри.
 
У дослідженні 2008 року Гекенбах виявила, що цей рівень контролю також може допомогти гравцям перетворювати кошмари, від яких холоне кров, на безтурботні сни, і вважає, що ця здатність могла б допомогти ветеранам, які страждають посттравматичним стресовим розладом.

5. Чому ми бачимо сни

Учені відвіку цікавляться тим, чому ми бачимо сни, а відповіді різняться: починаючи від ідей Зігмунда Фрейда про те, що наші сни — це віддзеркалення наших бажань, до припущень про те, що ці мрійливі подорожі є побічним ефектом фази швидкого сну.
 
Гарвардський психолог Дейрдре Баррет, яка представила свою теорію на зустрічі Асоціації психології у Бостоні в 2010 році, припускає, що принаймні однією з причин може бути критичне мислення. 
 
Її дослідження показало, що година сну може допомогти нам вирішити проблеми, що турбують нас упродовж дня. Вона припускає, що візуальність і часта нелогічність снів роблять їх ідеальними для нестандартного мислення, необхідного для вирішення певних проблем. 
 
Отже, як сказала Дейрдре Баррет, хоча сни спочатку розвивалися для інших цілей, із часом вони вдосконалилися для виконання більшої кількості завдань, включаючи перезавантаження мозку і допомогу у вирішенні наших проблем. 

ПРЯМА МОВА

Юрій Погорецький, президент Української асоціації медицини сну:
— За добу людина повинна спати не менше 8 годин.  Якщо ваш сон буде коротшим, ви будете почуватися розбитими та роздратованими. А люди, які не сплять, впадають у депресії і частіше хворіють. Якщо ви страждаєте від безсоння, краще звернутися до лікаря.
 
Причому разом зі своєю дружиною або чоловіком. Такі проб­леми пари повинні вирішувати лише разом. Порушення сну може викликати будь-що: гіпертонія, серцеві напади, інсульт, ожиріння та інше. У пацієнтів, які страждають через ожиріння, часто зустрічається апное — короткочасні зупинки дихання уві сні.
 
Саме це призводить до безсоння, проблем із серцем і судинами головного мозку, який не отримує достатньо кисню.