«Жаба» на серці: небезпека розвитку стенокардії може бути першим «дзвінком» про наближення інфаркту

20.09.2016
«Жаба» на серці: небезпека розвитку стенокардії може бути першим «дзвінком» про наближення інфаркту

Напад стенокардії може попереджати про наближення інфаркту. (Фото з сайта hitgid.com.)

Шкідливі звички «точать» здоров’я

Ідеш чи працюєш і раптом відчуваєш нагальну потребу зупинитися: болить серце. Після перепочинку біль вгамовується, а якщо не докучає — то й забуваєш про таку тимчасову прикрість. Однак такі «напливи» болю в грудях можуть свідчити про стенокардію — недугу дуже підступну, недаремно ж у народі її охрестили «грудною жабою».
 
І якщо ви завважили в себе подібні симптоми — краще не відкладати візиту до кардіолога.
 
Зазвичай стенокардія не окремий діагноз, а прояв іншого захворювання серця, кажуть лікарі. Її називають ішемічною недугою серця.
 
«Хворобу викликає дисбаланс між киснем і поживними речовинами, що їх споживає міокард, та їх доставкою по коронарних артеріях, — розповідає столичний кардіолог Олена Стадниченко. — Тобто коли серце потребує більше енергії, а надходить її недостатньо, серцевий м’яз зазнає кисневого голодування і виснажується».
 
Основний фактор ризику, який провокує ішемію, — шкідливі звички. Паління, зловживання жирною їжею з великим вмістом холестерину, надмірне захоплення алкоголем, гіподинамія (малорухливий спосіб життя) — це ті краплі, які точать здоров’я серця.
 
Пусковим механізмом недуги часто стають стреси. Атеросклероз, цукровий діабет, ожиріння і зайва вага — це ті міни сповільненої дії, які впевнено стискають серце в лещата ішемічної недуги.
 
Небезпека розвитку стенокардії зростає з віком, тому регулярні профілактичні огляди в кардіолога не завадять, навіть якщо здається, що ви «абсолютно здорові». Статистично «грудна жаба» більше полює на чоловіків — жінки рідше потрапляють у сіті недуги.

Серце в лещатах? Негайно до лікаря!

Стенокардія, наголошує лікар, небезпечна тим, що відкриває прямий шлях до інфаркту. Саме «грудна жаба» найчастіше є першим тривожним дзвіночком про те, що є ризик інфаркту. Змінюйте спосіб життя, доки шкідливі звички не змінили вашого життя.
 
— Найчастіше стенокардія пов’язана з рухом і фізичними навантаженнями, — зауважує пані Олена. — Скажімо, коли ви піднімаєтесь сходами, несете якийсь вантаж. Вона може також попереджувати про передінфарктний стан. У такому разі необхідна негайна госпіталізація, адже якщо хворому вчасно не надати необхідної медикаментозної підтримки, все може завершитися
інфарктом.
 
Приступ стенокардії проявляє себе пекучими, колючими болями в серці. Таке враження, що в грудях вам тисне лещатами. Біль може віддавати в ліве плече, лопатку. Біль, який виникає під час фізичного навантаження чи руху, змушує зупинитися. Може тривати 3-5 хвилин і стихає, коли людина не рухається. Якщо ж лещата не відпускають 15-20 хвилин, це свідчить про імовірну загрозу інфаркту.
 
Він може статися і тоді, коли попри різкий біль у серці людина не зупиниться і рухається далі.
 
Що робити при раптових нападах «грудної жаби»? «Щойно відчули різкий біль — покладіть під язик таблетку нітрогліцерину. Ці ліки розширюють вінцеві судини, відтак до серця надходить більше крові і кисню, біль минає.
 
Якщо цей біль виникає не вперше — обговоріть із лікарем дозу ліків, необхідних у вашому випадку. Залежно від класу стенокардії лікар назначить терапію. Вона може включати препарати, що розріджують кров, знижують рівень холестерину, усувають приступи стенокардії. Якщо медикаментозне лікування не допомагає, лікар може порадити хірургічний метод вирішення проблеми. 

ВАЖЛИВО!

Краще попередити, ніж лікувати
 
Профілактика ішемічної хвороби серця охоплює усунення факторів ризику. Якщо маєте справу з гіподинамією — більше рухайтесь, якщо шкідливі звички — намагайтеся від них відмовитися. Регулярно перевіряйте рівень холестерину — в разі необхідності регулюйте вміст ліпідів у крові за допомогою спеціальних препаратів, які порекомендує лікар.