Мариновані гіганти: із кавунів і динь готуємо незвичайні страви

21.09.2016
Мариновані гіганти: із кавунів і динь готуємо незвичайні страви

Фруктовий салат iз динею.

Та вже той факт, що кавуни й дині відносяться до ягід, — несподіванка, причому, знаючи про це давно, ми час від часу забуваємо, що це ягоди. І, принісши додому таку 12-кілограмову ягоду, жартуємо, що зуміли принести всього лише одну — занадто вона велика.
 
Іншою несподіванкою може бути те, що взимку, коли кавуни зазвичай коштують дуже недешево, на Новий рік чи на інше гарне свято, в колі рідних чи друзів ви відкриваєте банку зі своїми запасами, а там — кавун. Погодьтеся, Новий рік iз кавуном — барвисто! Тому зараз, ледь дотягнувши ягоду додому, беріться її маринувати. І нічого, що ваша ягода виявилася трішки недостиглою чи недостатньо солодкою — для маринування це навіть краще. 
 
На 2 кг нарізаного на невеликі шматочки (щоб поміщалися і складалися в банку) кавуна потрібно 1 л води, 70 мл оцту 9%, 3 столові ложки цукру, 1,5 столової ложки солі.
 
Влити в каструлю воду, всипати цукор і сіль, довести до кипіння і 10-15 хвилин кип’ятити, після чого процідити заливку і влити в неї оцет, перемішати. Порізати кавун, викласти в трилітрову банку, влити гарячий розсіл, накрити кришками і простерилізувати 20 хвилин, затим закатати, перевернути банки догори дном, укутати ковдрою і так дати охолонути.
 
Це — класичний спосіб маринування кавуна, але до заливки при бажанні додають і часник, кріп, порічкове і вишневе листя, мед, аспірин, оцет, хрін, селеру, моркву, яблука тощо.
 
А диня — щоб ви знали — зробить ваш святковий стіл особливим. Десерт, який готують iз неї, навряд чи залишає когось байдужим. Знадобиться трохи часу, але результат перевершить витрати. 
 
Потрібно: невелика диня, 100 волоських горіхів, гроно зеленого і гроно чорного винограду, 2 персики, 4 столові ложки цукрової пудри, 4 сливи, по 50 мл м’ятного (чи будь-якого фруктового), апельсинового лікеру і коньяку (чи бренді), груша, яблуко, 4 шматочки цукру-рафінаду, цедра і сік четвертини апельсина.
 
Диню вимити, розрізати вздовж навпіл. Зрізати трохи шкірки знизу кожної половинки для стійкості. Акуратно вийняти насіння і частину м’якоті. М’якоть, що залишилася, злегка проколоти в декількох місцях. Всередину кожної половинки дині покласти по 2 чайні ложки цукрової пудри і влити по 2 чайні ложки коньяку. Накрити і поставити на годину в холодильник.
 
Фрукти вимити й нарізати невеликими шматочками, видаливши кісточки і серцевину. Виноград зняти з грона, великі ягоди розрізати навпіл. Горіхи посікти на велику крихту. На цукор-рафінад натерти шматочками апельсинову цедру, покласти його в миску, влити апельсиновий і м’ятний лікери.
 
Розмішувати до повного розчинення цукру. Додати підготовлені фрукти та горіхи, перемішати, скропити апельсиновим соком. Теж поставити на годину в холодильник. Безпосередньо перед подачею розкласти фруктовий салат у підготовлені половинки дині. Зверху покласти кульки морозива.
 
Цей десерт надзвичайний!