Під знаком чардаша: до 60-річчя угорської революції у Києві згадують Ліста і покажуть кіно

23.09.2016
Під знаком чардаша: до 60-річчя угорської революції у Києві згадують Ліста і покажуть кіно

Київський глядач подивиться угорські фільми.

«Графиня Маріца» Імре Кальмана завітає до Києва. Музичний шедевр видатного угорського композитора столичні шанувальники оперети зможуть побачити 11-13 листопада, а також 8 і 9 грудня. Ця прем’єра  на сцені столичного Театру оперети — лише один із низки культурних заходів, які відбудуться у столиці до кінця року «під знаком Угорщини». 
 
Як зауважив під час прес-конференції Надзвичайний та Повноважний посол Угорщини в Україні пан Ерно Кешкень, 2016 рік — особливий і надзвичайно важливий для Угорщини. У жовтні країна відзначатиме 60-ту річницю угорської революції та визвольної боротьби. А в грудні матимемо 25-ту річницю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною. Угорські дипломати готуються до цих подій особливо ретельно. Відтак і програма принагідних мистецьких заходів обіцяє бути насиченою і розмаїтою. 
 
22 вересня у «Мистецькому арсеналі» відбулася  прем’єра концерту  для скрипки видатного угорського композитора Дьордя Лігетті. А на 22 жовтня — до дня народження Ференца Ліста —  у Національній філармонії запланований концерт Дьор­дя Оравеца.
 
Щорічні лістівські фестивалі традиційно відбуваються в столичній філармонії за участі видатних музикантів Угорщини. Постать угорця Ліста знакова для України. 170 років тому композитор уперше приїхав до Києва і грав концерт у Контрактовому домі. Його шість знаменитих творів присвячені українському гетьману Мазепі. 
 
У  кінотеатрі «Київ» у жовтні відбудеться фестиваль сучасного кіно Угор­щини. Юрій Черниш, директор продюсерської агенції «Артеміда», яка є організатором фестивалю, каже, що зацікавленість угорським кіно у світі зростає з кожним роком.
 
Три угорські фільми за останні два роки вийшли у повноцінний прокат. Організатори фестивалю сучасного кіно Угорщини цьогоріч вирішили потішити українського глядача новими рубриками. Одна з них — хіти фестивальних перемог. Столичні кіномани побачать два сучасні угорські фільми, які разом зібрали понад 30 нагород на різних фестивалях світу. Всі фестивальні  фільми глядач побачить безкоштовно — за попередньою реєстрацією в інтернеті (neveragain.org.ua).
 
Відому угорську кінокартину «Син Саула» режисера Ласла Немеша, яка стала справжнім проривом в угорському кінематографі, київський глядач побачить під час Меморіальних днів, присвячених 75-м роковинам трагедії Бабиного Яру, які пройдуть із 24 по 28 вересня у кінотеатрі «Сінема Сіті». Фільм буде показаний в лазерній проекції. Потім «Син Саула» вийде в український прокат  на початку жовтня. 
 
Угорське кіно буде присутнім і на цьогорічному Міжнародному кінофестивалі «Молодість». Генеральний директор кінофестивалю Андрій Халпакчі повідомив, що для глядачів підготували спеціальну програму, присвячену революції 1956 року в Угорщині.
 
 «Цікаво, що події, які сколихнули світ 1956 року, угорський кінематограф передчував набагато раніше. Саме тому головні угорські фільми не виходили в СРСР вчасно у прокат, а якщо і йшли, то з великими купюрами, — зауважив Андрій Халпакчі. — Ми вирішили представити по одному найкращому фільму за кожне 10-річчя угорської історії, починаючи з 1950-х. Не всі ці картини безпосередньо пов’язані з відомими революційними подіями, але так чи інакше метафорично в них ішлося про те, що відбувалося в ті часи. Програма угорських фільмів у рамках «Молодості» відкривається 23 жовтня у кінотеатрі «Кінопанорама». Першим фільмом, який побачить глядач фестивалю, буде стрічка визначного угорського режисера Золтана Фабрі «Учитель Ганнібал».