Гра починається: київська оперета разом з французами створить балет із елементами хіп-хоп

27.09.2016
У Києві стартував франко-український танцювальний проект. Посольство Франції в Україні, французький інститут в Україні, Танцювальна компанія Zahrbat, мерія міста Ліль, Київський національний академічний театр оперети розпочали роботу над створенням сучасного балету з елементами хіп-хопу. Унікальний проект, що об’єднує в собі багатьох партнерів, ініційований Французьким інститутом в Україні спільно з французьким хореографом Браїмом Бушелагемом і підтриманий офіційними інституціями Франції й України.
 
Художній керівник Київського національного академічного театру оперети народний артист України Богдан Струтинський, який був спікером на прес-конференції, заговорив французькою, чим викликав прихильне і радісне сприйняття своєї промови публікою. Він зазначив: «Із Французьким культурним інститутом ми вже мали спільний проект. Весною цього року відбувся концерт у постановці французького диригента Філіппа Уї, і ми хочемо продовжити цю історію. Це буде зовсім новий для нас проект, назва якого має народжуватися тут, разом із нами».
 
І дійсно, назва народилася! Поки робоча, але красномовна: «Гра починається!» Французький хореограф, засновник компанії Zahbat Браїм Бушелагам розповів про свій задум.
— Це буде вистава, яку танцюватимуть у стилі хіп-хоп, музику для постановки створюватиме український композитор, до речі, киянин, перемовини про співпрацю ще мають відбутися. Ролі у виставі виконуватимуть українські хлопці і, що незвичайно для хіп-хопу, дві дівчини. Всього для проекту обрано 13 танцюристів.
 
Французький хореограф Браїм Бушелагем неодноразово був в Україні з виставами, як танцюрист, а пізніше як хореограф-постановник. Захоплений професійністю і самовіддачею українських танцівників, Браїм планує вивести хіп-хоп у власній виставі на велику сцену. Простір танцю, місце для гри та хореографії — це квадрат 8 на 8 метрів. Це, як порожній екран, на якому покажуть кадри з їхнього фільму. Принцип цієї вистави базується на прин­ципах монтажу та поєднання кінематографічних і цифрових технологій (як на смартфоні, наприклад), на створенні образів, що розкривають танець хіп-хоп світові.
 
Першими виставу побачать українці на сцені Київського національного академічного театру оперети, а потім вона поїде у Францію та інші країни Європи.
Молоді виконавці розповіли, що на становлення хіп-хопу, який народився в Нью-Йорку, плинули ритм-н-блюз, соул, джаз, регі... а тепер цей танець уже має чимало власних найрізноманітніших напрямів і його танцює молодь у всьому світі, цей танець — мова молодих.
 
У Національній опереті звучали джаз і блюз у нових для українського глядача бродвейських мюзиклах, а тепер — побачимо хіп-хоп!
Новий проект буде представлено в Національній опереті навесні наступного року.