Уряд продовжить економити на виплатах працюючим пенсіонерам

27.09.2016
Уряд продовжить економити на виплатах працюючим пенсіонерам

Розплановуючи бюджет на 2017 рік, уряд вирішує слідувати обмеженню норм щодо пенсійних виплат, введених у 2014-15 роках. Зокрема, протягом наступного року діятимуть обмеження для працюючих пенсіонерів. Вони зможуть претендувати лише на 85% своєї пенсії, у повному ж обсязі пенсії можна буде отримувати тільки звільнившись з роботи, зазначили у Всеукраїнській асоціації пенсіонерів. Таким чином уряд намагатиметься зекономити кошти, як це вийшло минулого року. Згідно з даними Пенсійного фонду, тоді за 9 місяців дії цих обмежень економія склала 2,9 млрд. грн.
 
Обмеження зачеплять й одержувачів спецпенсій і довічного грошового утримання. До цих категорій належать екс-урядовці, народні депутати, прокурори, судді. Максимальний розмір виплат, як і в попередні роки, становитиме 10 прожиткових мінімумів, тобто 10,74 тис. грн.
 
Окрім цього, уряд знайшов додаткове джерело фінансування Пенсійного фонду. Цим джерелом стало нарахування єдиного соціального внеску для фізосіб-підприємців (крім бізнесу, що перебуває на спрощеній системі оподаткування) і громадян, які займаються незалежною професійною діяльністю — медичною, юридичною, нотаріальною, науковою, літературною.
 
«Якщо зараз, за чинним законодавством, зобов’язання щодо сплати ЄСВ для них настає в місяць, коли отримано дохід, то з 2017 року сплата може стати незалежною від прибутковості справи. Сума до сплати — не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Із 1 січня — це близько 350 гривень (22% від мінімальної зарплати)», — йдеться у повідомленні ВАП.
 
Нагадаємо, вирішити проблеми з Пенсійним фондом є пріоритетним завданням для України від МВФ. Тому влада вирішила покрити дефіцит фонду ще й виділенням iз бюджету-2017 понад 156 млрд. грн., що на 7% більше, ніж у поточному році. 
 
Також на 2017 рік заплановане поетапне підвищення пенсійних виплат на 10%: на 65 грн. із 1 травня 2017 року і ще на 61 грн.  — із 1 грудня. Тож мінімальна пенсія з травня підніметься з 1247 грн. до 1312 грн., а в грудні — з 1312 грн. до 1373 грн., зазначено у документі (проект №5000), опублікованому на сайті Верховної Ради. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як відомо,  14 вересня Міжнародний валютний фонд вирішив виділити Україні третій транш у розмірі 1 млрд. дол. і не забув наголосити про необхідність проведення давно обіцяної пенсійної реформи, без якої Україна може залишитись без четвертого траншу, йдеться в меморандумі про співпрацю МВФ та України. МВФ висунув низку вимог, що стосуються пенсійної пертурбації, зокрема, консолідувати пенсійне законодавство, яке сьогодні складається з двох десятків окремих документів. 
 
Також Україні необхідно в грудні 2016 року прийняти закон, який би передбачав поступову зміну пенсійного віку. Однак новий вік для виходу на пенсію не вказаний. «Зобов’язань (перед МВФ у меморандумі) підвищити пенсійний вік немає», — повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк. 
 
Серед інших вимог до пенсійної реформи — скорочення підстав для дострокового виходу на пенсію та посилення підстав для отримання мінімальної пенсії, встановлення єдиного принципу пенсійного забезпечення без надання пільг для будь-яких професій (крім військових), розширення бази для внесків у систему соціального забезпечення, встановлення справедливого податкового режиму для пенсій. Крім того, передбачається скасування спецпенсій і створення умов для запровадження накопичувальної системи пенсій (на додаток до існуючої солідарної системи).