У Вінниці хочуть зібрати пожертву одноденного заробітку на потреби важкохворих діток

27.09.2016
У Вінниці хочуть зібрати пожертву одноденного заробітку на потреби важкохворих діток

Вінничани допомагають важкохворим дітям.

У Вінниці презентували проект «Разом дбаємо про важкохворих дітей». Головна його мета — полегшити життя дітей та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання. Така допомога називається паліативною. Її потребують, зокрема, пацієнти онко-гематологічного відділення обласної дитячої лікарні. Лише впродовж минулого року тут пролікувалося 750 діток. 
 
«Щорічно на Вінниччині виявляють 35-40 нових онкохворих дітей. Лише половина з них живе з діагнозом більше 5 років. Аналізуючи статистику останніх років в області, помітили, що кількість новоутворень у дітей почала збільшуватися», — говорить обласний дитячий онколог Олександр Калінчук.
 
Аби підтримати дітей у важку хвилину, громадська організація «Вінницька асоціація медиків», за підтримки облдержадміністрації, розробила спеціальний проект. Він передбачає низку благодійних заходів. Зокрема, 14-15 жовтня вінничан закликають долучитися до міжнародного флешмобу, присвяченого Всесвітньому дню дитячої паліативної допомоги. Для цього потрібно сфотографуватися у цікавій шапці, опублікувати фото в соц­мережах з хештегом «#КапелюхаНаВуха» та перерахувати кошти для боротьби зі смертельними недугами.
 
«Коли хвороба нас не стосується, то ми про неї не думаємо. Але підтримка важкохворих дітей дуже важлива, бо хвороба небезпечна й непередбачувана. Тому просимо не бути байдужими і перерахувати хоча б декілька гривень», — закликає координатор проекту Руслана Харковенко.
 
Також на Вінниччині планують провести благочинний марафон «1/365». Він передбачає об’єднати можливості влади, підприємств, громадськості та небайдужих працівників для добровільної та свідомої пожертви одноденного заробітку на потреби важкохворих діток. 
 
Проект «Разом дбаємо про важкохворих дітей» розрахований на три місяці. В його рамках ще запланували об’єднати організації та створити «Опікунську раду на Вінниччині» і провести у форматі «круглого столу» зустріч експертів, влади та громадськості. Тут обговорять «Концепцію розвитку паліативної та хоспісної допомоги на Вінниччині». 
 
На жаль, побороти смертельні хвороби не в змозі навіть медицина. Але полегшити страждання дітей з обмеженим прогнозом на життя може кожен.