Науковці Черкас зібрали каталог на 2 тисячі вишитих робіт

27.09.2016
Підготувати до видання у світ унікальний каталог вишитих рушників науковці Черкаського краєзнавчого музею вирішили ще у 2013 році. «Тоді область готувалася до святкування свого 60-річчя. І була ідея створення рушника Черкащини. Наші майстрині вишивали його за традиційними малюнками, характерними для того чи іншого району», — розповідає «Україні молодій» директор Черкаського краєзнавчого музею Алла Кушнір.
 
Тоді, наголошує Алла Андріївна, науковці музею, які проводили свої дослідження, вирішили продовжити таку роботу й видати каталог вишитих рушників. Тут велику роботу провів відділ етнографії музею, зокрема завідуюча відділом Вікторія Наумчик та старший науковий співробітник Валентина Хілобок. 
 
Цілий рік, за словами Алли Кушнір, iде активна робота з фотографування та опису рушників, також поповнюється колекція роботами сучасних майстринь. Зокрема, до рушників кінця XIX початку XX століття додають рушники, вишиті жінками в середині 60-х років минулого століття.
 
«Тепер уже такими рушниками, які вишивали наші бабусі та мами, ніхто не прикрашає оселю, як то було раніше. Тож люди їх нам і приносять», — говорить Алла Андріївна. Вона зізнається, що передала до фондів музею й вишиті рушники своєї мами, домашні колекції своїх родин принесли й інші науковці. Тільки за останні два місяці музей збагатився на кілька сотень оди­ниць такого народного скарбу.
 
Алла Кушнір зазначає, що якщо у новому каталозі будуть кольорові фото рушників iз найбільш традиційним малюнком, то в електронній версії розмістять усю колекцію. Тут буде опис — чий це рушник, хто його вишивав, де вишивав і коли. 
 
«Ми навіть збираємо фото жінок, які їх вишивали. Робота дуже цікава, всі так дуже загорілися», — веде далі пані Алла. І додає, що кожен рушник по-своєму унікальний. Загалом зібрали уже майже дві тисячі. Тепер тривають пошуки спонсорів, котрі б могли допомогти видати каталог. Адже, пояснює Алла Андріївна, це не дер­жавне видання і в музейчиків таких коштів немає. Втішає те, що вже є зацікавлені відгуки про співпрацю з-за кордону.
 
«Ми просимо черкащан долучатися до цієї акції. Якщо у ваших батьківських оселях є рушники, наволочки, підзори, прошва, то приносьте все те до музею, аби його могли побачити якомога більше людей», — закликає директор Черкаського краєзнавчого музею.