На Харківщині 23 загиблих від алкогольного отруєння: горілку продавали в магазинах одної власниці

28.09.2016
На Харківщині 23 загиблих від алкогольного отруєння: горілку продавали в магазинах одної власниці

27 вересня кількість людей, що померли від вживання неякісного алкоголю в Харківській області, зросла до 23 осіб. Усім їм медики констатували смерть від алкогольної інтоксикації. Ще 22 постраждалих у тяжкому стані дотепер перебуває на лікарняному ліжку. 
 
Першим від горілчаного сурогату помер 47-річний мешканець села Охрімівка. А вже за кілька годин така ж трагедія сталася з його односельчанами — 52-літніми чоловіком і жінкою та мешканцями сусіднього села Варварівка, де смертельний напій забрав життя одразу п’ятьох чоловік. В усіх випадках йдеться про Вовчанський район, тому правоохоронці швидко встановили, що підроблену горілку продавали магазини, які належать одній і тій же власниці. Наразі її вже затримали під заставу в 275 тисяч гривень. 
 
Але, як з’ясувалося вже наступного дня, то був лише початок великого мору, оскільки до реанімації з аналогічним отруєнням один за одним почали потрапляти жителі ще й Борівського, Ізюмського та Харківського районів.
 
Правоохоронці відкрили кримінальні провадження за статтею «збут алкоголю з неякісної сировини, що став причиною отруєння людей». У скоєнні цього злочину підозрюють власників магазинів у Харківському та Ізюмському районах.
 
Прокуратура домагається, аби їх обох посадили під домашній арешт, бо ті можуть вплинути на свідків. «Це все місцеві мешканці, — повідомила прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик. — Усі один одного знають. Якщо ми десь ще не знайшли алкоголь, то вони можуть його знищити, аби приховати свою провину. Однозначно відмовилася співпрацювати зі слідством господиня магазинів із Вовчанського району, а чоловіки з Ізюмського та Харківського  дають певні покази».
 
У ході слідства було конфісковано десятки літрів алкоголю. Серед них виявилося лише п’ять пляшок відомих торгових марок. Сурогатну ж горілку привозили до магазинів у пластикових 5-літрових бутлях. Потім її розливали в півлітрові пляшки під брендами «Пшенична», «Краля» і «Люботинська».
 
Наразі правоохоронці обходять всі двори і магазини, де, за їхньої інформацією, може й далі зберігатися смертельний напій. Адресу виробника слідчі поки що не озвучили. Водночас фахівці
 
Головного управління фіскальної служби в Харківській області застерегли мешканців регіону від придбання горілки «Пшенична», виготовленої ТОВ «Олександрія БЛІГ». За їхніми попередніми даними, люди могли отруїтися, зокрема, і цією продукцією. Слідство триває. 

А ТИМ ЧАСОМ

У Лимані на Донеччині п’ятеро людей померли, один чоловік потрапив у реанімацію через отруєння сурогатним коньяком, завезеним із Харківської області. Перед тим  четверо чоловіків та дві жінки в квартирі одного з них розпивали спиртне. Опісля на місці події правоохоронці виявили трилітрову банку із сурогатом коньяку.
 
За попередніми даними, напій завезли на Донеччину з міста Ізюм Харківської області. Слідчі вже встановили місце продажу та реалізатора.