Майже 14 тисяч строковиків не залучатимуть до служби в зоні АТО

28.09.2016
Майже 14 тисяч строковиків не залучатимуть до служби в зоні АТО

Призовників, які вже на порозі армійської служби, в зону АТО не відправлятимуть. (Фото з сайта cyberspaceandtime.com.)

Кабінет Міністрів затвердив кількість молодих чоловіків до 27 років, які підлягають призову на строкову військову службу в жовтні-листопаді 2016 року, — це 13,9 тисячі осіб. 
 
Найближчими тижнями молодих чоловiків із нетерпінням чекають у ЗСУ, Нацгвардії та в Державній спеціальній службі транспорту: вакантних місць там відповідно 7 908,5 тисячi та 1 тисяча. Обсяг видатків для проведення призову чималий i становить майже 42 мільйони гривень. Найбільше Кабмін виділив на проведення призову до Держспецтрансслужби — 29,9 млн. грн, ЗСУ перепало 23,7 млн. грн, а нацгвардійцям дісталося 14,9 млн. грн.
 
Обсяг видатків на одного призовника обійдеться держказні 2, 993 тисячі гривень, із них: 2,9 тис. грн. — для виплати грошової допомоги громадянам України, яких призивають на строкову військову службу, та 93 грн. — для підготовки та проведення призову на строкову військову службу (без урахування коштів на харчування та перевезення призваних на строкову військову службу).
 
Найбільшу кількість призовників планується «загребти» у прифронтовій (яка лише за 200 км від лінії розмежування) Дніпропетровській області — 1500 юнаків, а найменше планують узяти з «неблагонадійної» Луганської області — лише 170 осіб. У Харківській області хочуть забрати 934 особи, у Вінницькій області — 782, у Львівській — 780, у Кіровоградській — 645 чоловікiв. У столиці заплановано призвати 570 осіб.
 
«Із початку 2014 року більше 50 тисяч хлопців підписали контракти й служать у ЗСУ.
 
Зараз динаміка дуже позитивна: щомісяця лави контрактників поповнюють шість тисяч бажаючих служити. Контрактники сержантсько-старшинського складу зараз отримують щонайменше 7 тис. гривень, а в зоні АТО їх платня ще більша, — каже «УМ» Олександр Мотузяник, спікер адміністрації Президента з питань АТО. — Мобілізацію багато хто плутає зі строковою службою. Нагадаю, призовні компанії юнаків віком до 27 років проходять в Україні щовесни та щоосені. Цієї осені буде залучено 13,9 тисячi чоловік. Наголошу, аби їхнi близькі та рідні не переживали: цих юнаків-строковиків не залучатимуть до служби в зоні АТО».
 
Нагадаємо, 26 вересня Президент Петро Порошенко підписав довгоочікуваний, особливо АТОшниками та їхніми рідними, указ про демобілізацію військових шостої хвилі. У рамках демобілізації зі Збройних сил України звільнять близько 20 тисяч військовослужбовців.