Україна відкрила доступ до архівів КДБ про трагедію в Бабиному Яру

28.09.2016
Україна відкрила доступ до архівів КДБ  про трагедію в Бабиному Яру

Бабин Яр у Києві — одне з десятків місць y світі, що символізує пам’ять про тих, хто став жертвами загарбницьких планів нацистської Німеччини. Саме в цьому урочищі було закатовано понад 100 тисяч людей різних національностей, серед яких i українські націоналісти, i радянські військовополонені, i пацієнти київської психіатричної лікарні.
 
Цього року виповнюється 75 років, як y Бабиному Яру розпочалися масові розстріли. Днями у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбудуться загальнодержавні жалобні заходи присвячені роковинам трагедії.
 
Із минулого тижня y багатьох музеях країни та столиці діють виставки, присвячені пам’яті жертв нацистського режиму. Одна з найбільших пройшла y Музеї історії Києва. Про місце-символ Голокосту, сотні тисяч розстріляних осіб розповідають стенди з фото та розсекреченими документами, a також спогади очевидців.
 
Експозиція складається з двох смислових та візуальних шарів: історія Бабиного Яру — від складання багатоконфесійного некрополя, через Голокост, нацистський терор, радянське знищення пам’яті про Яр і до нинішніх спроб увічнити всіх його жертв.
 
Також представлені проекти меморіального парку, що включатиме територію Бабиного Яру, прилеглих кладовищ, інші пам’ятні об’єкти навколо них. 
 
А от в Українському домі пройшов Міжнародний науковий симпозіум «Бабин Яр: історія, пам’ять». Науковці з України, Німеччини, Ізраїлю, США, Росії, Білорусі та Нідерландів дискутували на тему значення Голокосту, його досліджень, розсекречення архівів, літературних, музичних та кінорепрезентацій трагедії.
 
«Що значить пам’ятати Голокост? Ми не повинні забувати злочини сталінізму, Голодомор, пакт Ріббентропа—Молотова. Не треба забувати, що Радянський Союз хотів війни і був союзником Німеччини. Не можемо забувати й інші жертви, і героїв, які боролись за незалежність України. Історія Голокосту повинна включати ці події.
 
Оскільки без цього Голокост важче зрозуміти. З іншого боку, українська історія без Голокосту не буде повною», — переконаний  американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер.
 
Ключовою подією вшанування жертв Голокосту стане завтрашнє  відкриття оновленого після масштабного ремонту Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». У пам’ять про людей, котрі загинули та котрі рятували євреїв, наражаючись на небезпеку, споруджено дві алеї: «Алею Мучеників» та «Алею Праведників».
 
На урочисті заходи до історико-меморіального заповідника завітають представники світової спільноти, зокрема президенти Ізраїлю та Німеччини, лідери світових міжнародних і єврейських організацій.
 
Спеціально до річниці сумної трагедії Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ в електронному архіві  опублікували документи КДБ про те, як радянські спецслужби протягом багатьох років намагалися приховати правду про злочини нацистів y Бабиному Яру.
 
У 25 опублікованих документах є інформація про заходи радянської держбезпеки та МВС iз боротьби з сіонізмом та «єврейським екстремізмом» у 1966—1978 роках. Для «координації заходів iз запобігання можливим ворожим і антигромадським проявам iз боку єврейських націоналістів і сіоністів» КДБ спеціально створював оперативний штаб на чолі із заступником голови КДБ та заступником міністра внутрішніх справ.
 
Через панівну в Радянському Союзі антиізраїльську політику та підтримку палестинських повстанців органи держбезпеки не дозволяли скорботні акції в пам’ять про євреїв, загиблих унаслідок палестинських військових актів. Українські історики таке замовчування комуністичного режиму теж називають злочинами. 

НА ЗАМІТКУ

Через заходи y Бабиному Яру буде закрито рух усіх видів транспорту вулицею Лаврською (від площі Слави до вул. Цитадельної) 29 вересня з 12:00 до 19:00. Заплановано обмежити рух усіх видів транспорту смугою для руху маршрутних транспортних засобів вулицею Мельникова (від вул. Сім’ї Хохлових до вул. Олени Теліги) та вулицею Олени Теліги (від вул. Мельникова до вул. Ольжича) 29 вересня 2016 року з 13:00 до 21:00.
 
Управління патрульної поліції у Києві в разі необхідності обмежуватиме або заборонятиме рух усіх видів транспорту 29 вересня з 17:00 до 22:00 на шляхах руху окремих осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Зокрема, на вулиці Лаврській, Дніпровському узвозі, Набережному шосе (від мосту Метро до вул. Набережно-Хрещатицької), вулицях Набережно-Рибальській, Олени Теліги, Михайла Грушевського, Хрещатику (від Європейської площі до Майдану незалежності), Михайлівській, Великій Житомирській, Січових Стрільців, Мельникова, Гаванським мостом, проспектом Степана Бандери.