Звільнення суддів у парламенті "Опоблок" назвав "злочином"

30.09.2016
Звільнення суддів у парламенті "Опоблок" назвав "злочином"

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Місію виконано: Верховна Рада таки проголосувала за відставку низки суддів, у тому числі тих, хто виносив неправосудні рішення щодо активістів Євромайдану. Рішенню передувало бурхливе обговорення. І гостра нестача голосів парламентаріїв, котрі саме задля «суддівського» питання зібралися вчора на позачергове засідання. 
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк пояснив, що рішення про звільнення суддів виносив ще попередній склад ВРЮ часів Віктора Януковича, водночас вже нинішній склад, переглянувши ці рішення, не знайшов підстав для їх скасування. Голова профільного комітету Руслан Князевич зазначив, що комітет не підтримав звільнення цих суддів, однак не заперечує проти розгляду в сесійній залі. Депутати «пройшлися» по постановах щодо кожного судді окремо в порядку реєстрації і не дали необхідної кількості голосів. 
 
Однак енна спроба очистити суддівський корпус таки увінчалася успіхом. Серед звільнених суддів опинилися, зокрема, Ігор Кожухов та Алла Домарацька, а також суддя Печерського району Світлана Волкова, яку звинувачують у винесенні незаконного рішення про звільнення з-під варти колишнього командира спецроти «Беркута» Дмитра Садовника.
 
Суддя Вищого господарського суду Віктор Татьков був звільнений у порядку люстрації. Щодо п’яти суддів нардепи не знайшли спільної позиції.
Звільнен«Опозиціний блок», як і обіцяв, не брав участi у голосуванні. Депутат від «Опоблоку» Василь Німченко заявив, що наразі у парламенті «скоюється злочин». Він, зокрема, наголосив на тому, що, згідно iз законодавством, суддів мають за три дні попередити про виклик до Верховної Ради з приводу їхнього звільнення, але цiєї норми дотримано не було, й судді не присутні в сесійній залі.
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк пояснив, це питання — у віданні парламенту, а не ВРЮ. Крім того, він зазначив, що ці судді не з’являлися й на засідання кваліфікаційної комісії. Водночас народний депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець зазначив, що двох днів цілком достатньо для того, щоб дістатися на засідання Верховної Ради «навіть з Анталії». Німченко також спрогнозував масове оскарження суддями сьогоднiшнiх рішень Верховної Ради.