Не «проспіть» мелатонін

04.10.2016
Не «проспіть» мелатонін

Важливий чинник здоров’я — повноцінний сон. (Фото з сайта liveinternet.ru.)

Хочете успішно зачати, виносити і народити здорового і міцного малюка — почніть висипатися! Таку пораду дають лікарі, спираючись на недавні наукові дослідження співробітників Техаського університету в Сан-Антоніо. Адже під час сну в організмі виробляється дуже важливий гормон — мелатонін. 
 
Вважали, що основна функція мелатоніну — регулювання добових ритмів, яким підкоряється робота всіх внутрішніх органів і систем. Але, як показали останні дослідження, можливості гормона сну набагато ширші і різноманітніші.

Мелатонін не тільки полегшує засинання, уповільнює процес старіння і захищає організм від раку та інших серйозних захворювань. Він також відіграє важливу роль у терапії жіночого безпліддя, запобігає розвитку різних ускладнень під час вагітності та пологів. Що цікаво, добовим і сезонним коливанням рівня гормона в крові підпорядковується жіноча сексуальна активність і фертильність, тобто здатність до зачаття і народження дитини.
 
Раніше медики стверджували, що синтез мелатоніну відбувається в епіфізі, розташованому в головному мозку. Однак наразі точно відомо, що цей гормон може вироблятися в сітківці очей, шкірі, щитоподібній залозі і навіть у шлунково-кишковому тракті. Концентрація мелатоніну в крові нестабільна і змінюється залежно від часу доби і сезону. Лікарі стверджують: рівень гормону досягає піку о другій годині ночі, а до ранку його вміст у крові падає до мінімальних значень. Понад те — вміст мелатоніну збільшується до кінця осені і взимку, коли ночі стають довшими.
 
Отож жінкам, які намагаються зачати дитину, необхідно проводити в темряві не менше 8 годин на добу. Вчені з’ясували, що мелатонін оберігає яєчники від окисного процесу, особливо це важливо в період овуляції. Але щоразу, коли ви вночі включаєте світло — рівень мелатоніну падає.
 
Вчені рекомендують подбати про те, аби у нічний час ви перебували без джерел світла хоча б 8 годин поспіль. Потрібно повністю вимкнути світло від моніторів, гаджетів, із вулиці. В крайньому випадку, світло може бути червоним,але не білим або блакитним. Для цього існують спеціальні лампи (в тому числі соляні лампи), які не порушують цикл світло-темрява.
 
Тієї ж умови вчені рекомендують дотримуватися і вагітним жінкам, оскільки мелатонін також регулює біологічний годинник майбутньої дитини. А нічні вмикання світла можуть привести до гіперактивності у малюка або синдрому дефіциту уваги.