Менше слів — більше слив

05.10.2016
Менше слів — більше слив

Маринованi сливи.

Це, напевне, так у кожної господині буває: задоволено оглядає рядочки своїх баночок-заготовок на зиму, викреслює останній рядок iз плану, що мала заготувати, і вже б можна було складати інший план — що і коли з цих баночок відкривати. І раптом виникає спонтанне рішення: треба заготувати ще кілька баночок. Здається, ще кілька баночок, і вже буде повний «фарш». Ну що ж, останній штрих часто дуже доречний. 
Його можна заповнити, приміром, сливами, вони все ще тішать нас своїми сизо-фіолетовими боками. Якщо ви вже маєте у своїй комірчині і сливовий джем, і сливово-горіхове варення, і в’ялені сливи, і сливовий компот, і сливовий конфітюр, і навіть зацукровані сливи чи сливову пастилу — все, що радила вам перед цим «УМ» (хто не встиг приготувати — шукайте ці рецепти і в газеті, і на сайті газети), треба подбати ще й про пікантні сливи. Взимку ви вирішите запекти курку чи іншу птицю, чи рибину, чи ласий шматок м’яса для хороших гостей, а з чим ви це будете подавати? А на новорічний стіл які прянощі поставите на видному місці? Правильно, соковиті пікантні мариновані сливи. І будь-яка ваші страва стане неперевершеною. 
Отож — від слів до діла. Для маринованих слив потрібно: 1 кг слив, 3 головки часнику, склянка цукру, 4 столові ложки 9% -го оцту, 4 горошини духмяного перцю, 2 пуп’янки гвоздики, лiтр води. 
Часник почистити. Великі зубчики розрізати на частини, дрібні можна залишити цілими. Кількість часникових часточок має збігтися з кількістю слив. Сливи помити й обсушити. Надрізати їх навпіл, не розділяючи до кінця, і видалити кісточки. Всередину кожної сливи вкласти по часниковій часточці. Щільно викласти нафаршировані  сливи у підготовлені стерилізовані банки. 
Приготувати маринад для слив. Для цього у воду всипати цукор, додати спеції й довести до кипіння. Проварити 3 хвилини, потім влити оцет, перемішати і зняти маринад iз вогню. Гарячим маринадом залити сливи в банках. Прикрити банки кришками і залишити маринуватися на 12 годин при кімнатній температурі. Злити маринад, закип’ятити його і знову залити гарячим маринадом сливи на 12 годин. Повторити процедуру втретє. 
Потім закатати сливи і перевернути банки догори дном. Вкутати  ковдрою і залишити до повного охолодження. Зберігати у прохолодному темному місці. 
А ще зi слив можна приготувати ароматну пряно-гостру, із солодко-солоним смаком і фруктовою ноткою аджику, яка чудово підходить до м’ясних страв і птиці, добре поєднується з рисом і макаронами. 
Потрібно 2 кг слив, кiлограм червоного болгарського перцю, 200 г часнику, 3 стручки гострого перцю, по пучку кропу, петрушки, базиліку, естрагону (тархуна), 2 столові ложки томатної пасти, 100 г цукру, 2,5 столової ложки солі, по половині чайної ложки коріандру, чорного перцю, гвоздики і кмину. 
Сливу вимийте, видаліть кісточки. У двох видів перцю видаліть насіння, перець розріжте на четвертинки. Зелень вимийте, обсушіть. У тархуна обірвіть листочки і молоді гілочки. Пропустіть через м’ясорубку часник. Потім в окрему миску пропустіть через м’ясорубку сливу, солодкий і гострий перець, усю зелень. Складіть пюре в металеву каструлю з товстим дном. Додайте сіль і цукор за смаком, мелені спеції, добре перемішайте і поставте на середній вогонь. Доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь до мінімального і варіть 15-20 хвилин. Потім додайте часник і кип’ятіть ще близько 5 хвилин. Розлийте аджику в сухі стерилізовані банки і закатайте стерилізованими кришками. Банки переверніть догори дном, закутайте і повністю остудіть. Зберігайте аджику в темному прохолодному сухому місці.